Rusko si stěžuje Turecku na prodej bezpilotních letounů Ukrajině. Je to byznys turecké soukromé společnosti

Datum 10.04.2022

Foto: Bayhaluk

Rusko si Turecku stěžovalo na prodej ozbrojených dronů Bayraktar TB2 Ukrajině, uvedl v pátek agentuře Reuters vysoce postavený turecký úředník. Nejednalo se však o mezistátní obchod, na co si Rusové ztěžovali, ale o byznys turecké soukromé společnosti, kterou spoluvlastní Selçuk Bayraktar, zeť tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Ten už dříve na svém Twitteru uvedl, že co nejdůrazněji odsuzuje invazi Ruska na Ukrajinu, která nerespektuje suverenitu nezávislého národa.

Silnější podpora Ukrajině ale přišla od jeho bratra – Haluka Bayraktara, který dohlíží na firemní projekty související s Ukrajinou. Ten napsal na Twitteru v turečtině a ukrajinštině, že “stojí na straně čestného lidu přátelské Ukrajiny, která byla brutálně napadena před očima celého světa”. Haluk také varoval, že “pokud se tomu nezabrání, válka zítra zaklepe na každé dveře”, a dodal: “Celý svět musí jednat, než bude pozdě, aby ochránil nevinné civilisty.”

Nicméně Rusové jsou na takovýto přímý prodej dronů Ukrajině velmi naštvaní a často si u tureckých úřadů na tento postup stěžují. Státní úředníci ale dali jasnou odpověď, že se jedná o aktivity soukromé společnosti a tyto nákupy dronů byly provedeny i před válkou.

Turecko navázalo s Ruskem úzké vztahy v oblasti energetiky, obrany a obchodu a je do značné míry závislé na ruských turistech. Před koronavirovou pandemií navštívilo Turecko sedm milionů Rusů, Covidová situace toto číslo pak snížila na polovinu a otázkou je o kolik se počet ruských turistů, kteří budou mít v souvislosti se sankcemi, sníží letos.

Turecká firma Baykar prodala drony Kyjevu navzdory ruským námitkám a už před ruskou invazí dne 24. února, podepsala dohodu o dodávce dalších, což Moskvu ještě více rozzlobilo. Turecko je členem NATO, má s Ukrajinou a Ruskem společnou námořní hranici v Černém moři, ale hlavně má s oběma státy dobré vztahy. V tomto konfliktu se ujalo rovněž role prostředníka. Hostilo mírové rozhovory a usiluje o setkání ukrajinského a ruského prezidenta.

Turecko sice podporuje Ukrajinu a kritizuje jak současnou ruskou invazi, tak ruskou politiku v Sýrii a Libyi a anexi Krymu v roce 2014, ale zároveň se staví proti rozsáhlým západním sankcím vůči Moskvě s tím, že komunikační kanály musí zůstat otevřené. V současné době Turecko získává přibližně třetinu svých dodávek zemního plynu z Ruska, jeho větší závislost byla snížena plynovodem Nabucco, kterého se Evropa zřekla. Turecko rovněž intenzivně obchoduje také s Ukrajinou a má ambiciózní plány na podporu obranně-průmyslové spolupráce mezi oběma zeměmi.

Milan Matějíček
zdroj: Reuters

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář