Robot Ai-Da umí tvořit umění

Datum 11.04.2022

Robot Ai-Da. Foto: Nicky Johnston

Hollywoodské filmy jako “Terminátor” nebo “Já, robot” často představují roboty, které jsou určeny k likvidaci lidí. Robot Ai-Da je však něco zcela jiného. Jde o robot navržený Aidanem Mellerem v Oxfordu ve střední Anglii, který tráví svůj čas tvorbou umění. Ai-Da je prvním ultrarealistickým humanoidním robotem-umělcem v ženské podobě na světě. V poslední době překvapila veřejnost svými štětcem malovanými obrazy.

Podle Aidana Mellera, tvůrce prvního ultrarealistického humanoidního robota Ai-Da na světě, je to “ohromující” a “převratná” záležitost. Otázka, kterou chce Meller touto první veřejnou demonstrací kreativního robota položit, však nezní: “Mohou roboti tvořit umění?”, ale spíše: “Když už roboti mohou tvořit umění, chceme my lidé, aby ho tvořili?”

Zdroj videa: Freethink

S rychle se rozvíjející umělou inteligencí, rostoucí dostupností superpočítačů a strojovým učením na vzestupu vznikla i Ai-Da, která je pojmenovaná po průkopnici výpočetní techniky Adě Lovelace. Ai-Da, navržená v Oxfordu Aidanem Mellerem, byla vytvořena před více než dvěma lety týmem programátorů, robotiků, odborníků na umění a psychologů. Postupně je tento robot aktualizován s tím, jak se technologie AI zlepšuje.

Foto: Victor Frankowski

Její nový malířský talent bude odhalen před světovou premiérou její samostatné výstavy na bienále v Benátkách 2022, které se veřejnosti otevře 22. dubna. Výstava Ai-Da Robot’s Venice s názvem Leaping into the Metaverse bude zkoumat rozhraní mezi lidskými schopnostmi a technologií AI; od Alana Turinga po metavesmír, a bude čerpat z Danteho konceptu očistce a pekla, aby prozkoumala budoucnost lidstva ve světě, kde technologie umělé inteligence bude ještě více zasahovat do každodenního lidského života.

Milan Matějíček
zdroj: Ai-Da Robot

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář