Elon Musk chce koupit Twitter. Saúdský princ však řekl ne

Datum 15.04.2022

Foto: Joe Green, Flickr

Elon Musk se zase pohybuje na tenkém ledě. Tentokrát jde o sociální síť Twitter. Nejdříve oznámil nákup akcií Twitteru později, než mu ukládá zákon, co což jej akcionáři Twitteru žalují za to, že pozdržením zveřejněním koupě podílu 9,2 procenta akcií, je připravil o peníze. Pak si z nich udělal tak trochu srandu, když nejdříve chtěl zasednout do správní rady, nečež to krátce nato odmítnul. Svou twitterovou eskapádu pak zakončil tím, že oznámil, že by chtěl koupit celou firmu, za kterou nabízí 43 miliard dolarů.

“Investoval jsem do Twitteru, protože věřím v jeho potenciál stát se platformou pro svobodu projevu na celém světě a věřím, že svoboda projevu je společenskou nutností pro fungující demokracii,” uvedl v podání americkým regulačním úřadům. “Od doby, kdy jsem investoval, si však uvědomuji, že společnost ve své současné podobě nebude ani prosperovat, ani sloužit tomuto společenskému imperativu.”

To mělo asi být zdůvodněním toho, proč chce Elon koupit Twitter úplně celý. Tady však narazil, když včera oznámil, že chce odkoupit všechny kmenové akcie společnosti v oběhu za 54,20 USD za akcii. Saúdský princ Alwaleed bin Talal Al Saud, miliardář, který je také jedním z největších akcionářů Twitteru, na Twitteru oznámil, že bude hlasovat pro odmítnutí nabídky Elona Muska na koupi společnosti v hodnotě 41 miliard dolarů – což Muska vedlo k tomu, že zpochybnil oddanost Saúdské Arábie svobodě slova. O několik hodin později po princově tweetu totiž Musk reagoval něčím, co vypadalo jako výpad proti Saúdské Arábii v oblasti svobody projevu a lidských práv.

“Zajímavé. Jen dvě otázky, pokud mohu,” odpověděl Musk princi. “Kolik akcií Twitteru vlastní království, přímo a nepřímo? Jaké jsou názory království na novinářskou svobodu projevu?” zeptal se.

Podle organizace Reportéři bez hranic Saúdská Arábie často sleduje a zatýká novináře a řadí tuto zemi mezi země s nejhorší svobodou tisku na světě. A brutální vraždu novináře listu Washington Post Jamala Khashoggiho podle amerických zpravodajských služeb osobně schválil saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán.

Princ Alwaleed bin Talal Al Saud předsedá Kingdom Holding Company, konglomerátu se sídlem v Rijádu, který poprvé koupil akcie Twitteru v roce 2011 před primární nabídkou akcií společnosti v roce 2013. Tehdy do nového start-upu investoval 300 milionů dolarů. Nyní vlastní 34,9 milionu kmenových akcií Twitteru, jak vyplývá z nového podání pro regulační orgány. Jeho podíl ve společnosti je nyní téměř 5,2 %, což je více než podíl Jacka Dorseyho, spoluzakladatele Twitteru a nově jmenovaného generálního ředitele, jehož 21,86 milionu akcií mu dává podíl ve společnosti ve výši 3,2 %.

Richard Pappen
zdroj: Arab News, Daily Mail

Napsat komentář