Startup vytiskne americké armádě v Texasu nové kasárna

Datum 16.04.2022

Společnost ICON a námořní pěchota v kalifornském Camp Pendletonu společně vytiskly první 3D konstrukci. Foto: ICON

Podle tiskové zprávy amerického ministerstva obrany postaví nový startup ICON výcviková kasárna s využitím pokročilé technologie 3D tisku. Očekává se, že projekt, který vede Obranná inovační jednotka (Defense Innovation Unit), bude dokončen do 10 měsíců.

V loňském roce spolupracovala tato společnost, která se zabývá 3D tiskem, s texaským vojenským oddělením na návrhu a následném tisku kasáren o rozloze 350 metrů čtverečních ve výcvikovém středisku Camp Swift v texaském Bastropu. Stavba postavená pomocí systému Vulcan společnosti ICON pojme 72 vojáků a je největší 3D tištěnou budovou v Severní Americe.

Texaské vojenské ministerstvo (TMD – Texas Military Department) navázalo spolupráci se společností ICON se sídlem v Austinu, která se zabývá stavebními technologiemi, a navrhla a vytiskla ve 3D inovativní výcviková kasárna ve výcvikovém středisku Camp Swift v Bastropu v americkém státě Texas. Zdroj videa: ICON

Největší však nebude dlouho. Společnost ICON nyní spolupracuje s Velitelstvím správy zařízení americké armády (IMCOM – U.S. Army Installation Management Command) na výstavbě tří staveb v texaském Fort Bliss, z nichž každá bude mít po dokončení 530 metrů čtverečních.

Společnost ICON používá k vytváření svých stavebních projektů, mezi něž patří luxusní domy, malé domy a brzy také celá největší čtvrť 3D tištěných domů, vlastní systém tiskáren Vulcan a “vysokopevnostní” beton, známý jako “lavacrete“.

Kromě toho, že kasárna ve Fort Bliss vytvoří nový rekord pro největší 3D tištěné budovy v Severní Americe, budou také první stavbou vytištěnou v souladu s Jednotnými kritérii pro zařízení (UFC – Unified Facilities Criteria) Pentagonu pro navrhování a výstavbu 3D tištěných betonových konstrukcí (které dokument označuje jako “aditivní konstrukce”). Pozoruhodné je, že tyto směrnice byly stanoveny 30. září loňského roku, tedy zhruba měsíc poté, co společnost ICON dokončila kasárna v Camp Swift. Toto načasování poskytuje cenný vhled do přímého vztahu mezi těmito projekty a vývojem regulačních aparátů souvisejících s dotčenými odvětvími.

Richard Pappen
zdroj: US Department of Defence

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (1)

  1. Startup postaví nový vycviková kasárna… I dítě ze zvláštní školy by to vyskloňovalo lépe.

Napsat komentář