Ze Země na oběžnou dráhu za 10 minut. To je nové hypersonické dělo

Datum 16.04.2022

První vertikální testovací výstřel startovacího děla společnosti Green Launch v Arizoně v prosinci loňského roku. Foto: Green Launch

Americká firma Green Launch chce vynášet objekty do vesmíru poněkud netradičním způsobem. Chce je tam vystřelovat dělem. Pochopitelně ne jakýmkoliv. Hlaveň jejich děla má délku 16,5 metru. Pomocí této dlouhé startovací trubici může firma vystřelit náklad do stratosféry rychlostí přesahující Mach 3 a jak se píše v jejich tiskovém prohlášení: “pokud bude metoda společnosti rozšířena, má potenciál výrazně snížit náklady a uhlíkovou stopu při vypouštění malých družic.” Od toho zřejmě pochází název této společnosti, v překladu “Zelený start”.

Zpomalené video s výstřelem z hypersonického děla. Zdroj videa: Green Launch

Koncept dělostřeleckého děla jako levné metody pro vysílání užitečného nákladu do vesmíru ovšem není žádnou novinkou. Nápad pochází z výzkumného projektu americké armády HARP (High Altitude Research Project) z 60. let 20. století. Pozor, nezaměňovat s výzkumným projektem HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program) zabývajícím se chování ionosféry a procesů v ní probíhajících včetně polárních září, který je často v centru pozornosti různých konspirčních teorii.

Přibližně v době velmi úspěšných a nákladných misí NASA Apollo vytvořil HARP v roce 1966 rekord, když vystřelil projektil nad 100kilometrovou Kármánovu linii, která je mnohými považována za hranici mezi Zemí a vesmírem a o které jsme psali vloni v souvislosti s Jeffem Bezosem, který ji jako první miliardář překročil.

Provozní a vědecký ředitel Green Launch Dr. John W. Hunter pracoval na odnoži programu HARP nazvané SHARP – písmeno “S” reprezentuje ambice programu dosáhnout “super” velkých výšek. Během svého působení v programu SHARP vedl Hunter vývoj největšího “vodíkového impulsního děla” na světě.

Vertikální výstřel v prosinci 2021 . Zdroj videa: Green Launch

Takovéto vodíkové impulsní odpalovací zařízení – na internetových stránkách americké armády popisované jako “vesmírná” zbraň – má dlouhou tenkou hlaveň naplněnou vodíkem smíchaným s heliem a kyslíkem. Když se tyto plyny rozpínají obrovskou rychlostí, vystřelí se projektil rychlostí několikanásobně převyšující rychlost zvuku. Impulsní odpalovací zařízení programu SHARP o délce 122 m překonalo v 90. letech minulého století rekordy, když vypustilo užitečný náklad rychlostí až 9 Machů.

Vypouštění malých družic do vesmíru je rozvíjející se byznys, který teď z velké části zabezpečuje SpaceX, která miimo jiné vynesla před dvěmi týdny i náš nanosatelit BDSAT od VUT. Pro Green Launch je to velká výzva. V jejich tiskové zprávě se uvádí, že chce vyslat projektil za Kármánovu linii ještě letos. Společnost věří, že její metoda by mohla být nakonec rozšířena i na dosažení hypersonické rychlosti až 20 Machů. Toho všeho má být schopna dosáhnout s minimální uhlíkovou stopou ve srovnání s tradičními raketami.

René Pajurek
zdroj: New Atlas, tisková zpráva společnosti Green Launch

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář