Energetická iniciativa MIT zahajuje činnost Centra energetických systémů budoucnosti

Datum 18.04.2022

Foto: MIT

MIT Energy Initiative nebo-li energetická iniciativa Massachusettského technologickýého institutu (MITEI) založila nové výzkumné konsorcium – Centrum energetických systémů budoucnosti. To se zabývá klimatickou krizí a roli, kterou mohou energetické systémy hrát při jejím řešení. Toto integrované úsilí zapojuje výzkumné pracovníky z celého MIT s cílem pomoci globálnímu společenství dosáhnout cíle nulových emisí uhlíku. Centrum zkoumá zrychlující se energetickou transformaci a spolupracuje s vedoucími představiteli průmyslu na reformě světových energetických systémů. Centrum je součástí projektu “Fast Forward: MIT’s Climate Action Plan for the Decade”, což je mnohostranné úsilí MIT o řešení klimatické krize, které bylo oznámeno v loňském roce.

Centrum energetických systémů budoucnosti zkoumá nové technologie, politiku, demografické a ekonomické aspekty, které mění podobu nabídky a poptávky po energii. Centrum provádí integrativní analýzu celého energetického systému – holistický přístup, který je nezbytný pro pochopení meziodvětvového dopadu přechodu k energetice.

“Musíme jednat rychle, abychom dosáhli nulových emisí skleníkových plynů. Zároveň je na světě miliarda lidí s nedostatečným nebo vůbec žádným přístupem k elektřině – a my jim ji musíme dodat,” říká ředitel MITEI Robert C. Armstrong. “Centrum energetických systémů budoucnosti spojuje hluboké znalosti MIT v oblasti vědy a technologií v energetice s pokročilými nástroji systémové analýzy, aby prozkoumalo, jak může technologický pokrok a ekonomika systému reagovat na různé politické scénáře.”

Centrum se zaměřuje na integrační analýzu celého energetického systému, která poskytuje vhled do složitých transformačních procesů ve více odvětvích, jež jsou nezbytné pro změnu tří hlavních energeticky náročných odvětví ekonomiky – dopravy, průmyslu a budov – ve spojení se třemi hlavními technologiemi umožňujícími dekarbonizaci – elektřinou, skladováním energie a nízkouhlíkovými palivy a řízením emisí uhlíku.

“Hluboká dekarbonizace našeho energetického systému vyžaduje pohled na možnosti technologií, toky energie, toky materiálů, emise během životního cyklu, náklady a socioekonomické důsledky v celé ekonomice,” říká Randall Field, výkonný ředitel centra. “Systémový přístup je nezbytný k tomu, aby mezioborové týmy mohly společně pracovat na řešení existenční krize, kterou představuje změna klimatu.”

Centrum analyzuje tyto důležité interakce prostřednictvím technicko-ekonomického a systémově orientovaného výzkumu. Například:

  • Zvýšená závislost na proměnlivé obnovitelné energii, jako je větrná a solární energie, a větší elektrifikace dopravy, průmyslu a budov bude vyžadovat rozšíření řízení poptávky a dalších řešení pro vyrovnávání nabídky a poptávky po elektřině v těchto oblastech.
  • Stejně tak bude vyrovnávání nabídky a poptávky vyžadovat zavádění skladování energie v rozvodné síti a přeměnu elektřiny na nízkouhlíkatá paliva (vodík a kapalná paliva), která mohou hrát zásadní roli při přechodu na energetiku pro těžko dekarbonizovatelné segmenty dopravy, průmyslu a budov.
  • Řízení uhlíku (zachycování oxidu uhličitého z průmyslových bodových zdrojů a ze vzduchu a oceánů; využití/přeměna na hodnotné produkty; doprava; skladování) bude rovněž hrát zásadní roli při dekarbonizaci průmyslu, elektřiny a paliv – jako řešení pro snižování emisí uhlíku a řešení s negativními emisemi uhlíku.

Jako výzkumné konsorcium spolupracuje centrum s průmyslovými odborníky a vedoucími pracovníky – jak ze strany spotřebitelů, tak dodavatelů energie – s cílem získat poznatky, které výzkumným pracovníkům pomohou předvídat výzvy a příležitosti při zavádění technologií v měřítku potřebném k dosažení dekarbonizace.

“Centrum energetických systémů budoucnosti nám poskytuje účinný způsob, jak spolupracovat s průmyslem na urychlení přechodu k energetice,” říká Armstrong. “Díky spolupráci můžeme lépe pochopit, jak lze náš současný soubor technologických nástrojů nyní efektivněji využít ke snížení emisí a jaké nové technologie a politiky budou nakonec potřeba k dosažení nulové čisté spotřeby.”

Řídící výbor složený z 11 profesorů MIT pod vedením Armstronga vybírá projekty, aby vytvořil výzkumný program s velkým zaměřením na dekarbonizaci a zároveň využil výzkumných kapacit MIT a zájmy členů centra v oblasti pragmatických a škálovatelných řešení.

Richard Pappen
zdroj: MIT

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář