Přenos elektřiny z orbitu na povrch Země. SpaceX může pomoct s vypuštěním orbitální solární elektrárny za 20 miliard dolarů

Datum 22.04.2022

Foto: Pexels

Britská vláda zvažuje výstavbu orbitální solární elektrárny v hodnotě 20 miliard dolarů, uvádí zpráva serveru TheNextWeb. Jedná se o jedno z několika potenciálních řešení, která mají pomoci dosáhnout cíle nulových čistých emisí do roku 2050. Cílem projektu nazvaného Space Energy Initiative (SEI) je zřídit do roku 2035 první elektrárnu ve vesmíru. Britové navrhli, že právě společnost SpaceX by mohla pomoci s vynesením na oběžnou dráhu.

Přenos elektřiny na Zemi

Velká Británie není první, kdo navrhuje využití solární energie ve vesmíru. V loňském roce Čína rovněž oznámila, že hodlá vyzkoušet technologii, která by získávala solární energii z oběžné dráhy a poté ji pomocí silného koncentrovaného paprsku posílala dolů do pozemní elektrárny.

Podobným způsobem bude britská vláda navrhovat vesmírnou solární elektrárnu, která bude využívat družici vybavenou solárními panely, jež budou přenášet energii na Zemi prostřednictvím vysokofrekvenčních rádiových vln. Na zemi se pomocí antény tyto rádiové vlny přemění na elektřinu, která se pak dodá do sítě.

Na rozdíl od solárních farem na Zemi, které jsou ovlivňovány povětrnostními podmínkami a vyrábějí elektřinu během dne, by se orbitální solární elektrárna mohla pohybovat na geostacionární dráze, což znamená, že by přijímala sluneční světlo 24 hodin denně.

Solární energie ve vesmíru

Než se britská orbitální vesmírná stanice stane skutečností, je třeba překonat několik zásadních překážek. Podobně jako u čínského systému jsou nutné testy k ověření bezpečnosti technologie. Hlavní otázky, které je třeba zodpovědět, jsou: Jak takový vysokofrekvenční energetický paprsek ovlivní komunikaci, řízení letového provozu a bezpečnost obyvatel v okolí? Čína dosud prováděla testy z výšky 300 metrů pomocí horkovzdušných balónů a brzy hodlá provádět experimenty s dosahem 20 km pomocí vzducholodi.

Náklady a emise spojené s vysláním tak velké stanice na oběžnou dráhu jsou také potenciální překážkou pro projekt, jehož cílem je snížit náklady na obnovitelné zdroje energie a dosáhnout klimatických cílů. Zde velká Británie doufá, že mu pomůže společnost SpaceX, která dokáže snížit náklady na vynášení družic díky své technologii opakovaně použitelného prvního stupně a brzy je chce ještě více snížit díky své plně opakovaně použitelné raketě Starship.

Milan Matějíček
zdroj: The Next Web

Napsat komentář