Pilot vyskočil za letu z letadla a nechal jej samovolně spadnout. Přišel o licenci

Datum 23.04.2022

Foto: Trevor Jacob/YouTube

Youtubeři často jdou až za hranici zdravého rozumu, aby se zviditelnili. Právě jednomu takovému Federální úřad pro letectví (FAA) ve Spojených státech nařídil vrátit pilotní licenci. Důvod? Rozhodl se za letu vyskočit z jednomotorového letadla a nechal jej tak samovolně spadnout.

Nejedná se však jen tak o obyčejného youtubera, ale o bývalého olympijského snowboardistu Trevora Jacoba, který údajně musel vyskočit z letadla poté, co se mu prý zastavil motor a nepodařilo se ho znovu nastartovat. Naštěstí měl Jacob při letu nejen padák (nikdy předtím si jej nevzal), ale také selfie tyč a kamery na palubě letadla, které mu pomohly zachytit události vedoucí k havárii i jeho skok z letadla.

Není překvapením, že Jacob celou epizodu umístil na YouTube, což mu pomohlo získat téměř dva miliony zhlédnutí. To je běžně oproti tisícům zhlédnutí jeho ostatních videí velký skok. Třináctiminutové video z nehody s názvem “I Crashed My Plane” ukazuje, jak Jacob pilotuje malé letadlo Taylorcraft z roku 1940 s několika připojenými kamerami a zaznamenává rozsáhlé výhledy na přírodní rezervaci Los Padres v Kalifornii.

Od chvíle, kdy Jacob své video zveřejnil, se jak u leteckých odborníků tak i u jeho příznivců vyrojilo spoustu otázek a pochybností s odkazem na souběh zvláštních okolností. Personál letiště místním médiím sdělil, že letadlo bylo Jacobem zakoupeno pouhý měsíc před nehodou a potřebovalo velkou údržbu. Jacob, který nahrál i videa, na nichž létá s jiným letadlem, nikdy nebyl viděn s padákem. Proto to vyvolalo pochybnosti o tom, proč se tak rozhodl právě v tento den.

Když se Jacob o několik dní později vydal na místní letiště, aby svůj příběh vylíčil, bylo mu řečeno, že věc musí být nahlášena FAA, načež si najal vrtulník, aby vrak letadla převezl na neznámé místo.

V dopise z 11. dubna, který FAA zaslal Jacobovi, shledal federální úřad jeho jednání “bezohledným, ohrožujícím život nebo majetek jiného” a porušujícím federální letecké směrnice. FAA se zvláště zmínila o Jacobově padáku, který signalizoval předem promyšlený kaskadérský kousek, a také poznamenala, že Jacob otevřel levé boční pilotní dveře ještě předtím, než údajně selhal motor.

FAA rovněž poznamenala, že Jacob nevyvinul žádné úsilí o opětovné spuštění motoru a dokonce se ani nepokusil o bezpečné přistání letadla klouzáním, ačkoli existovalo více míst, kde to možné bylo.

Americký úřad Trevoru Jacobovi sdělil, že mu “chybí míra opatrnosti, soudnosti a odpovědnosti, která se vyžaduje od držitele osvědčení”. Proto mu FAA odebrala licenci soukromého pilota a vyzvala ho, aby ji vrátil. Pokud tak neučiní, může mu hrozit občanskoprávní pokuta ve výši 1 644 dolarů za každý den prodlení. FAA však nemůže Jacoba za jeho jednání stíhat.

Richard Pappen
zdroj: New York Times

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (5)

  1. .. a ještě zrušit ten jeho “slavnej” kanál a “poslat do mišelinky tahat pneumatiky”…
    Takovejm bych to ale fakt přál.. Arogantní pitomec

Napsat komentář