Samořídící traktor John Deere se ovládá pomocí aplikace v telefonu

Datum 24.04.2022

Foto: John Deere

Společnost John Deere, výrobce všech typů zemědělské techniky v ikonickém zelenožlutém hávu představila na letošním veletrhu CES plně autonomní traktor. Úvodní scény z filmu Interstellar – kde se kombajny z pole samy vracejí k farmáři, aby je rekalibroval – tak nabírají stále reálnějších obrysů.

Traktor 8R se pohybuje po poli pomocí šesti párů stereofonních kamer, které jsou vybavené softwarem pro strojovou inteligenci. Když mu dáte souřadnice GPS a dobrou mapu, najde si cestu na pole a z pole sám. A samozřejmě dokáže sám orat půdu a rozsévat osivo, vyhýbat se překážkám a kolizím, a to i za tmy. Data, která při obdělávání půdy nasbírá pomocí kamer a senzorů, budou použita k vylepšení algoritmů společnosti John Deere.

Samořídící traktory by mohly zemědělcům pomoci ušetřit peníze a automatizovat práci, která je dlouhodobě ohrožena nedostatkem pracovních sil v zemědělství. Zemědělci mohou traktor ovládat na dálku pomocí aplikace v chytrém telefonu, aktualizovat jeho trasu nebo mu za chodu zadávat nové pokyny.

Společnost John Deere neuvedla, kolik bude nový traktor stát; nejdražší současné modely se mohou vyšplhat až na 800 000 dolarů. Podle Jahmy Hindmana, CTO společnosti John Deere, již firma zkoumá několik možných modelů, financování, včetně jakéhosi předplatného jako nabízí třeba softwarová společnost Adobe.

Autonomie se do traktorů a další zemědělské techniky snaží po malých krůčcích dostat již desítky let, přičemž nedávný pokrok navazuje na pokrok dosažený obecně v robotice a samořídících automobilech. Plně autonomní traktor 8R využívá algoritmy neuronových sítí, které vyhodnocují informace přicházející do jeho kamer. Podle Hindmana společnost Deere již několik let shromažďuje a komentuje data potřebná k tréninku těchto algoritmů.

Podobný přístup k umělé inteligenci využívají společnosti, které vyrábějí samořídící automobily. Například společnost Tesla shromažďuje prostřednictvím svých vozů data, která využívá ke zdokonalování svého samořídicího systému Autopilot. A přestože prázdné pole představuje menší problém než rušná městská křižovatka, Hindman připouští, že stejně jako u samořiditelných automobilů může mít systém potíže s viděním okolí v extrémních povětrnostních podmínkách, jako je sníh nebo déšť.

Qin Zhang, ředitel Centra pro přesné a automatizované zemědělské systémy na Washingtonské státní univerzitě, který dříve pracoval na prototypu autonomního traktoru za finanční podpory společnosti John Deere, říká, že technické problémy se zdají být z velké části vyřešeny. Dodává však, že pro některé zemědělce může být systém příliš drahý nebo příliš náročný na programování.

Společnost John Deere v posledních deseti letech do svých výrobků začleňuje stále více umělé inteligence a autonomie. V srpnu loňského roku společnost oznámila, že zaplatila 250 milionů dolarů za akvizici startupu Bear Flag Robotics, který modernizuje traktory tak, aby byly více autonomní. V roce 2017 zaplatila 305 milionů dolarů za koupi společnosti Blue River Technology, která vyrábí roboty schopné identifikovat a likvidovat nežádoucí rostliny pomocí vysoce přesného zásahu herbicidem.

Robotický traktor se na farmách ve Spojených státech objeví ještě letos.

Ondřej Novák
zdroj: John Deere

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář