ReBeL: Chytrý a nejlehčí kolaborativní robot

Datum 06.05.2022

Efektivně a hned – to je chytrá verze servisního kolaborativního robota pod názvem ReBeL. S hmotností pouhých 8 kilogramů je tato plug-and-play varianta, se kterou přichází firma HENNLICH ve spolupráci se společností igus, jedním z nejlehčích kolaborativních robotů na trhu. Přídavné digitální služby, jako je RBTXpert a nově i online nabídky umožňují zákazníkům během několika dní vytvořit kompletní automatizační řešení, které je nezruinuje. 

U robota ReBeL se výrobce, firma igus plně spoléhá na své zkušenosti s triboplasty. Díky plastu je robot, jehož čistá hmotnost je 8,2 kilogramu, nejlehčím servisním robotem s funkcí cobota ve své třídě. Společnost igus bez výjimky vyvíjí a vyrábí všechny mechanické komponenty, které tvoří robota ReBeL. Jeho užitečné zatížení činí 2 kilogramy a dosah 664 milimetrů. Opakovatelnost je +/-1 milimetr při sedmi úchopech za minutu. Jeho jádrem je první převodovka kolaborativního robota průmyslové třídy na světě vyrobená z plastu. 

“Za těmito čísly se skrývá 1 041 testů provedených v laboratoři firmy igus od roku 2019, včetně tribologických a termodynamických testů 15 kombinací materiálů a tolerančních řetězců. Obzvláště velkou výzvou bylo vytváření tepla v plně integrovaných převodovkách s tenzometrickou vlnou, které jsou tepelně ovlivňovány motorem. Ve fázi vývoje se proto firma igus zaměřila také na větší motory a lepší účinnost, abychom výrazně snížili produkci tepla.  To nám umožnilo neustále se zlepšovat a nakonec pětinásobně zvýšit počet cyklů na dva miliony, což odpovídá běžné životnosti dva roky,” říká Tomáš Vlk, který má ve firmě HENNNLICH na starosti produkty z oblasti low-cost automatizace.

Chytré plasty – plná transparentnost provozu pro preventivní údržbu

Další své know-how v oblasti pohyblivých plastů uplatnila firma igus u kolaborativního robota také v oblasti výkonové elektroniky. Ten umožňuje přesné měření teploty, proudu a počtu otáček, cyklů a iterací. Díky cloudovému připojení s webovou kamerou přehledně zobrazuje přístrojová deska všechny generované údaje v přímém přenosu. Zákazníci tak mají úplné informace o svém robotu ReBeL během provozu v podobě klíčových ukazatelů, jako je opotřebení, doba cyklu a množství. 

Levné kompletní řešení, rychlá integrace

Inteligentní ReBeL je k dispozici ve dvou variantách. Jedna je open-source verze bez řídicího systému robota, napájecí jednotky nebo softwaru. Druhá je plug-and-play varianta s robotem, řídicím softwarem a napájecí jednotkou. V souladu s přístupem igus “build or buy” si zákazníci mohou kromě kompletního systému vybrat i jednotlivé převody ReBeL s vlnovou převodovkou (průměry 80 a 105 milimetrů). Točivý moment je 3 Nm (80) nebo 25 Nm (105) při 6 otáčkách za minutu, převodový poměr je 50:1. Převodovky ReBeL jsou k dispozici na online trhu RBTX. Uživatelé zde najdou jednotlivé komponenty, integrační podporu i hardware a software od více než 40 partnerů – s jistotou, že vše je 100% kompatibilní se vším ostatním. To zahrnuje širokou škálu kinematiky robotů, kamer, softwaru, chapadel, výkonové elektroniky, motorů, senzorů a řídicích systémů. 

RBTXpert je zákazníkům k dispozici pro integraci prostřednictvím online poradenství se zárukou pevné ceny. V zákaznickém testovacím prostoru o rozloze 400 metrů čtverečních odborníci denně radí zákazníkům prostřednictvím živého videa a do několika hodin zasílají návrhy řešení. 

Nízkonákladový automatizační vesmír

V tomto vesmíru nízkonákladové automatizace se vše točí kolem individuální aplikace zákazníka. Cílem je dále zjednodušit integraci pomocí nových nabídek a obchodních modelů. Do obchodu s aplikacemi budou moci dodavatelé Low Cost Automation a vývojáři softwaru přispívat svými softwarovými nápady. Využitím stávajícího softwaru mohou uživatelé implementovat svou automatizaci ještě rychleji. Mohou roboty propojit s digitálními službami, jako je IFTTT nebo chytří asistenti jako Alexa nebo Siri. Návštěvníci pak mohou provádět takové činnosti, jako je například hlasová objednávka oblíbené kávy v kavárně, kterou jim robot následně naservíruje. To dává vzniknout zcela novým obchodním modelům, jako je například pay-per-pick, kdy uživatelé neplatí za robota, ale pouze za jeho služby.

 „Tyto nové možnosti trvale změní trh s robotikou a s ním i každodenní život. Vesmír nízkonákladové automatizace je tak stále blíže a jednodušší,” říká Tomáš Vlk.   

Martin Jonáš

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář