Roboti řídí skleník v Kalifornii

Datum 06.05.2022

Foto: Iron Ox

Roboty a umělou inteligenci k řešení problémů udržitelnosti v zemědělství se rozhodl využít kalifornský startup Iron Ox. Podle této začínající firmy je způsob zemědělství, který většina z nás zná, velice náročný na sladkou vodu, které se především v Kalifornii, ale také v Texasu nebo Novém Mexiku v posledních letech příliš nedostává. Navíc je tento způsob zemědělské produkce velice náročný na skleníkové plyny.

Pak je tu také problém plýtvání se zemědělskými produkty, kdy až 40 % ovoce a zeleniny skončí na skládce, ještě dříve než se vůbec dostane ke spotřebiteli. Společnosti jako Imperfect Foods, Uglies nebo Impossible Foods, o kterém jsme se ve Voltech zmiňovali už dříve, se sice snaží tento problém kompenzovat tím, že hrdě prodávají produkty, které v běžném obchodě s potravinami nenajdete, ale tyto podniky neřeší podstatu problému: způsob, jakým se produkty pěstují.

Společnost Iron Ox používá dva vlastní roboty s podporou umělé inteligence, kteří provádějí většinu opakujících se zemědělských úkonů a zajišťují efektivní využívání zdrojů. První z nich, zvaný Grover, tvoří hlavní část robotické posádky společnosti Iron Ox. Grover je schopen zvednout téměř 500 kg a pomáhá přesouvat “moduly” rostlin (tj. truhlíky se sadbami) po skleníku. Grover také pomáhá zalévat a sklízet plodiny v tandemu s Philem, mozkově zdatnějším robotem-farmářem společnosti. Phil monitoruje a dodává každému modulu vodu, směs živin a úroveň pH, aby maximalizoval výnos a kvalitu plodin a zároveň zajistil, že se se zdoji nebude plýtvat.

Grover a Phil jsou navrženi pro práci ve sklenících. Společnost právě dokončila výstavbu skleníku o rozloze 50 000 čtverečních metrů v texaském Lockhartu, odkud bude dodávat udržitelně vypěstované produkty do celého státu. Iron Ox se domnívá, že nyní nastal čas na výrazné zefektivnění zemědělství. Společnost tvrdí, že zemědělství navíc čelí pracovní krizi, protože mladí pracovníci se odvracejí od vyčerpávající a poměrně málo placené práce, a že její technologie může představovat pozitivnější alternativu.

Milan Matějíček
zdroj: Iron Ox

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář