Chtějí američtí politici rozbít světový ropný kartel?

Datum 07.05.2022

Foto: Zbyněk Buřival, Unsplash

Usilují o to už dvě desetiletí. Teď se však daleko intenzivněji snaží ve Washingtonu prosadit legislativu, která by omezila činnost Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Ruská invaze na Ukrajinu má na svědomí prudký nárůst cen ropy, kterou americká ekonomika – stále hodně závislá na této komoditě – pociťuje minimálně stejně tak silně jako ta naše.

Ceny na čerpacích stanicích v USA jsou zpátky na maximech z minulé krize z let 2008-2009. České republice se tehdy podařilo udržet ceny na benzínových stanicích těsně pod 40 Kč za litr díky silné koruně. Snad nejsilnější ve své historii, která se jen tak brzo opakovat nebude. Páteční oznámení o brzkém jmenování Aleše Michla novým guvernérem ČNB, okamžitě v pátek snížilo hodnotu koruny o padesát haléřů proti euru. O Michlovi je totiž známo, že je odpůrcem vysokých úrokových sazeb ČNB a bude se pravděpodobně snažit o jejich postupné snižování, což může mít negativní dopad na naší měnu a tudíž dražší dovozy, mj. také již zmiňované ropy. S dražšími dovozy se pochopitelně bude zvyšovat i inflace.

Ale zpátky ke snaze prosazení zákonu o omezení činnosti OPEC v Kongresu: ten musí projít celým Senátem a Sněmovnou reprezentantů a poté jej musí podepsat prezident. Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová ve svém tiskovém prohlášení uvedla, že administrativa má obavy z “možných dopadů a nezamýšlených důsledků” tohoto zákona. Bílý dům podle jejího vyjádření návrh zákona stále studuje.

Návrh zákona “No Oil Producing and Exporting Cartels Act of 2021” neboli “NOPEC” by zbavil OPEC a jeho národních ropných společností suverénní imunity, která je po desetiletí chránila před žalobami. Znamená to, že ropné státy by již nebyly imunní vůči jurisdikci amerických soudů, pokud by porušily podmínky zákona, pokud se jej ovšem podaří prosadit.

Bidenova vláda je podobně jako ta naše ve velmi svízelné situaci. Američané jsou na svou vládu naštvaní za inflaci skoro 9 %, kdežto pro nás je takové číslo spíše toužebně očekávaným cílem do konce (snad tohoto) roku. Západní sankce a potenciální zákaz EU na dovoz ruské ropy představují riziko, že na trhu vznikne mezera, která by mohla situaci ještě zhoršit. A vzhledem k tomu, že v listopadu se budou v Americe konat volby (mid term election), kde se bude volit 435 členů do Sněmovny reprezentantů a 35 členu Senátu (1/3), Bidenovi se velmi krátí čas. Jeho neúspěch může totiž vyústit v posílení republikánských kandidátů v Kongresu.

Současní členové sdružení OPEC jsou Alžírsko, Angola, Ekvádor, Gabon, Írán, Irák, Kuvajt, Libye, Nigérie, Rovníková Guinea, Saúdská Arábie, Spojené Arabské Emiráty a Venezuela. Katar sdružení OPEC opustil v roce 2019, aby se soustředil na plyn. Z těchto zemí však pouze Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty mají potřebnou volnou kapacitu, aby okamžitě odvrátily případné otřesy způsobené výpadkem ruské ropy. Členové OPEC jako celek ale odmítli podstatně zvýšit těžbu a místo toho se rozhodli držet plánu postupného zvyšování produkce.

Celosvětová denní těžba ropy byla v loňském roce 77 milionů barelů. Z toho Rusko samotné těžilo denně 10 milionů barelů. Spolu s USA a Saúdskou Arábií byli mezi třemi největšími producenty ropy.

Politici z Bidenovy vlastní strany, frustrovaní odmítnutím Rijádu vyslyšet americké výzvy k navýšení těžby ropy, se snažili přimět amerického prezidenta, aby “přehodnotil” vztahy se Saúdskou Arábií, které nejsou od jeho nástupu k moci zrovna ideální. Navíc země Blízkého východu nechtějí být viděny, že zvyšují těžbu pod americkým tlakem. A jak to v případě nedostatku takovýchto strategických komodit obvykle chodí, je třeba velice jemně vyvažovat politiku s byznysem.

V minulosti se totiž objevilo mnoho takových návrhů zákonů a vždy se objevil nějaký argument národní bezpečnosti, že [státy produkující ropu] jsou našimi spojenci, že s nimi Spojené státy nechtějí narušit vztahy a že jsou důležité pro trh s ropou. Tentokrát však nastala situace, která by tomuto zákonu mohla dát větší šanci na prosazení.

Politici tuší, že ruská agrese vůči Ukrajině popřípadě dalším státům sousedícím s Ruskou federací bude trvat velmi dlouho a výpadek jednoho producenta, který dodával na trh zhruba deset milionů barelů denně, se bude muset v dlouhodobém horizontu nějak nahradit. Celosvětová denní těžba je 77 milionů barelů denně. A přestože se Spojené státy snaží také zvýšit těžbu ropy, není tam v současné době tolik volných těžebních kapacit, takže i jejich zvyšování má své limity. A i kdyby Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty využily veškerou svou volnou kapacitu, trh je v této době stále dost napjatý, a s odchodem Ruska bude trh ještě napjatější. Nicméně pokud by se tyto dvě země přesvědčit podařilo, mohlo by dojít alespoň k částečnému snížení cen.

René Pajurek
zdroj: CNN

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (10)

  1. Každopádně jsou blízko své cíle. Spoluvyprovokovali Rusko k válce a teď si budou se světovým obchodem s ropou a plynem dělat doslova co chtějí. A ještě se postaví do role zachránců světa, tak jako pokaždé v historii.

    1. dej si hadr na hlavu mokrej..Bitkera vlastne vyprovokal Beneš,proto zabral Sudety a Polaci si za to muzou taky sami.Gliwice.
      Stacilo aby ruskej zakomplexovanej trpaslik netouzil po obnove statusu super elmoc a venoval se alkoholismu svych lidi,tragicke zivotni urovni a treba tomu aby mneli na venkove splachovaci wc.A nic by se nedelo

    2. jojo….. asi si taky dlouho nebudete volně psát….

      ale nutno uznat, že největší skokani jsme my…. SRN kupuje plyn za původní ceny, cca 4-8x (podle burzy) si přirazí a my pečlivě nakoupíme… do zásobníčků…. dokud je vysoká cena, protože jsme hrdě ty smlouvy vypověděli

    3. Hloupost Ropa je levna a bude klesat Na volby musi zajistit biden co nejlevnejsi ropu a taky to udela

  2. Bylo by skvělé, kdybychom se obešli bez ruské ropy. Je třeba Russákům konečně zatnout tipec, ale zas tak rychle to asi nepůjde.

  3. Rusko je jen zmar, bída a chlast. Nikdo rozumný s těmi gaunery nechce mít nic společného. Nedivím se Moldávii, Gruzii, Švédsku a Finsku, že chtějí vstoupit do NATO. Tak snad budou mít Arabové rozum a zvýší těžbu, jinak nevím…

    1. a kdy jste tam byl naposledy? 4 roky zpět já tam jel do přírody, alkoholiků jak u nás na nádražích, když jdou k ženě tak se bere velká kytka (ne vodka), policii aby pohledal a my je nezajímali, USD i EUR nikdo nechtěl a v bance znuděně vyměnila (bez pasu a slov), v obchodech vše od luxusu po vietnamské tržnice, tehdy maso (vč. skopového, hovězího, kůzečího, vepřového cca 350 Rb/kg, chlepa komisárek (žitný) cca 36Rbl, měli i našeho Kozla, 100 druhů vodky a nikoho to nezajímalo (my kupovali nejvíc), bydleli jsme v bytě (chodba hrůzy, byt super vybaven), nahlížel jsem do oken a v podstatě chudší sídliště, šlendrián se zlepšil od 88, za dva roky služby na rybářské lodi si vydělal na nový velký nákladní Kamaz pro turisty (ale přiznal, že to byla těžká práce, což už muselo být) a bez problémů podnikal, byli tam s námi na výletě v helikoptéře vysocí důstojníci Izraele a nikoho nezajímali….. víte, naše noviny umí omílat, ale vlastní informace u nich moc nehledejte…..

  4. Chtějí rozklížit Evropu,která teď neví co dělat a teď do toho ještě Čína,která začíná přerůstat USA přes hlavu.Co dodat,nic!!!!!

  5. Je pozdě. Producentům OPEC se jistě vyšší ceny líbí a nemíní je přehnaně snižovat. Západ se pravděpodobně úspěšně střelil do vlastní nohy….

Napsat komentář