Američtí technologičtí giganti se chtějí zbavit hesel

Datum 15.05.2022

Foto: Pexels

Společnosti Apple, Google a Microsoft minulý čtvrtek oznámily podporu společného standardu, který umožní přihlašování pomocí odemykání mobilního telefonu, například pomocí otisku prstu nebo rozpoznávání obličeje. Tím se chtějí zbavit hesel a nahradit je bezpečnějším způsobem přístupu k účtům nebo zařízením.

“Úplný přechod na svět bez hesel začne tím, že se stane přirozenou součástí života spotřebitelů,” řekl viceprezident společnosti Microsoft Alex Simons. “Spoluprací v rámci komunity napříč platformami můžeme této vize konečně dosáhnout a významně pokročit na cestě k odstranění hesel.”

Spoléhání se na samotná hesla je na internetu odsuzováno jako hlavní bezpečnostní chyba, protože lidé je mají příliš jednoduchá nebo opakovaně používají stejná, aby si usnadnili správu mnoha účtů. Přijetí standardů vytvořených aliancí FIDO a konsorciem Word Wide Web Consortium umožní webovým stránkám a výrobcům zařízení zabudovat do svých nabídek bezpečné možnosti bez hesla, uvedly tyto skupiny v tiskové zprávě.

Používání bezpečných klíčů namísto hesel by zabránilo podvodům, které z lidí vylákají přihlašovací údaje, a hackerům, kteří tyto údaje ukradnou. Podpora přihlašování bez hesla bude v průběhu příštího roku začleněna do softwaru pro systémy Android a Chrome, uvedl produktový manažer společnosti Google a prezident aliance FIDO Sampath Srinivas. Apple a Microsoft oznámily, že podobně plánují postupovat i u svého softwaru.

“To zjednoduší přihlašování napříč zařízeními, webovými stránkami a aplikacemi bez ohledu na platformu – bez nutnosti zadávat jediné heslo,” uvedl Srinivas v příspěvku na blogu. “Když se přihlásíte k webové stránce nebo aplikaci na telefonu, jednoduše odemknete svůj telefon.”

Mobilní telefony budou uchovávat pověření FIDO označované jako “passkey”, které se bude používat k odemykání online účtů, vysvětlil Srinivas.

“Chcete-li se přihlásit k webové stránce na počítači, stačí mít telefon poblíž a budete jednoduše vyzváni k jeho odemčení pro přístup,” řekl Srinivas.

Eliminace hesel byla označena za bezpečnější než dvoufaktorové ověřování, které zahrnuje zasílání jednorázových přístupových kódů formou SMS nebo e-mailu jako sekundárního potvrzení při přihlašování k webům nebo službám.

Michal Matějíček
zdroj: Euronews

Komentáře k článku (2)

  1. Otisk prstu a nebo fotka obličeje a jeho rozpoznávání. A všechno si to bude zase hezky ukládat zločinné spolčení v USA pod názvem CIA a vyhodnocovat to. A k tomu se přidá šmírování v počítačích za učelem boje proti pedofilům a prolomení ochrany mailů a jejich čtení a to vše v demokratickém zřízení. Kdyby se tohle podařilo s předstihem zavést někde v Rusku, tak se zdejší hlupáci budou mlátit v prsa a křičet že to je nezákonné, ale když to bude dělat demokracie, tak budou říkat že je to nutné.

  2. Kdyby daly do každého notebooku nebo každé klávesnice PC, čtečku otisku prstu (některé drahé modely mají), tak by to vše nebylo nutný. Proč by se muselo každé přihlášení potvrdit v mobilu, stačí jenom položil prst na čtečku anebo kamera by snímala můj obličej.

Napsat komentář