GM1 – Panasonic synchronizovaně řídí až 32 os servomotorů

Datum 30.05.2022

Foto: Panasonic

Díky až 32osému synchronizovanému řízení točivého momentu nabízí GM1 kompaktní řešení pro náročné aplikace řízení pohybu. Panasonic Industry představuje první řídicí jednotku pohybu a zařazuje ji do svého automatizačního portfolia. GM1 je kompaktní řídicí systém ve kterém se kombinuje řízení pohonů s funkcemi PLC, jako je polohování, síťová komunikace, I/O moduly, vysokofrekvenční čítač atd. 

Vše je integrováno do kompaktního provedení a tak GM1 šetří místo v rozvaděči, snižuje náklady na programování i na propojení modulů a hlavně snižuje dobu odezvy na pouhých 0,5 ms.

Pohybový ovladač obsahuje dva nezávislé ethernetové porty, Ethernet/IP a Modbus-TCP, paměťový slot SD pro 32GB karty, dvoukanálový vysokorychlostní čítač (4 Mhz/8 Mhz) a čtyřkanálový PWM výstup (100 kHz).

Funkce

Příkazový cyklus pouhých 0,5 ms umožňuje mimořádně rychlou odezvu  řízení a činní tak z GM1 bezpečný ovladač pohybu i pro ty nejnáročnější aplikace.

Nad rámec funkčnosti PLC jsou do modulu GM1 integrovány pohybové aplikace, jako je rotační nůž, letmé nůžky, etiketování, paletizátor, kliková hřídel, pohyb vačky nebo ovládání tiskových značek.

Součástí GM1 je i AFB (Application Function Blocks), tedy soubor předpřipravených funkčních bloků, které umožňují rychlé a snadné nastavení celého systému pro předem definované funkce a snižují tak dobu programování a tím další aplikační náklady.

Programovací nástroj GM Programmer je založen na automatizačním softwaru Codesys IEC 61131-3 a umožňuje programování pomocí standardních funkcí PLC Open a editoru G-kódu.

GM1 také obsahuje integrovaný nástroj pro konfiguraci os – vývojové prostředí PANATERM Lite for GM, které umožňuje rychlé a přesné programování až 32 os.

Pro integraci do prostředí Průmyslu 4.0 je ovladač pohybu GM1 vybaven funkcí OPC UA slave.

Aplikace

GM1 kombinuje ovládání pohybu a pohonu v jedné kompaktní jednotce. Je speciálně navržen pro aplikace řízení pohybu, kde přesnost, rychlost, optimální interpolace a odezva jsou neodmyslitelnými atributy pro zařízení tohoto typu v průmyslové automatizaci. Díky těmto parametrům míří uplatnění GM1 do lisů, vstřikovacích, tiskařských a balících strojů. 

Jak je pro Panasonic Industry typické, GM1 je plně kompatibilní s komplexním portfoliem automatizace a servopohony nejnovějších řad MINAS.

Zde se dozvíte více o Panasonic Industry GM1.

Luděk Barták

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář