Turecko chce se společnosti Rolls-Royce spolupracovat na motoru pro letoun TF-X

Datum 02.06.2022

Foto: Rolls Royce

Turecko chce se společnosti Rolls-Royce uzavřít dohodu o společné výrobě motoru pro domácí stíhací letoun TF-X. Dva zástupci turecké armády minulý měsíc navštívili Spojené království za účelem jednání o této spolupráci. Turecko nyní čeká na posouzení a odpověď britského výrobce motorů.

“Musíme najít společnou řeč v bodě, který bude mít smysl pro obě strany,” řekl jeden z hlavních představitelů turecké armády. “Je pro nás nezbytné, aby se motor vyráběl v Turecku… aby Turecko vlastnilo práva duševního vlastnictví.” Jedním z aspektů potenciální dohody je podle něj možnost vyvážet motor do dalších zemí. “Z tohoto důvodu nechceme žádná vývozní omezení,” vysvětlil svůj postoj.

Zdroj videa: Global Defense Forum

V říjnu 2016 nabídla společnost Rolls-Royce Turecku partnerství pro společnou výrobu letounů s možností potenciálního prodeje třetím stranám. Návrh společnosti zahrnoval výrobní jednotku v Turecku, která by vyráběla motory jak pro TF-X, tak i pro vrtulníky.

TF-X má nahradit stárnoucí letku amerických F-16. Nový letoun páté generace, označovaný za “první velkou stíhačku islámského světa”, zlepší turecko-pákistánské obranné vazby a sníží závislost Ankary na amerických letounech.

Podobně jako F-35 Lightning II společnosti Lockheed Martin je turecký TF-X víceúčelový letoun určený pro mise vzduch-vzduch. Stíhačka by mohla být nasazena i pro mise vzduch-země, údajně disponuje špičkovým radarem, schopností útoku na pozemní cíle, síťovým řízením bezpilotních letounů a pokročilým vnitřním zbraňovým prostorem. Nové turecké stíhací letadlo bude mít rozpětí křídel 12 metrů a maximální vzletovou hmotnost přibližně 27 000 kilogramů.

TF-X bude vybaven pokročilou avionikou, bude mít také hlasové rozpoznávání a několik displejů, stejně jako vysoce kvalitní zvukové systémy a grafická rozhraní.

Richard Pappen
zdroj: Defense News

Napsat komentář