Elon Musk: Vraťte se do kanceláří nebo běžte předstírat práci jinam

Datum 03.06.2022

Foto: Joe Green, Flickr

Podle e-mailu zaslaného zaměstnancům, jehož původní znění je zveřejněno níže, požádal šéf společnosti Tesla Elon Musk své zaměstnance, aby se vrátili do kanceláří na plný úvazek, nebo aby společnost opustili.

“Každý v Tesle musí strávit v kanceláři minimálně 40 hodin týdně,” napsal Musk v e-mailu zaslaném v úterý večer, který se dostal také k agentuře Reuters. “Pokud se (v kanceláři) neukážete, budeme předpokládat, že jste rezignovali. Čím jste služebně starší, tím viditelnější musí být vaše přítomnost. Proto jsem v továrně tolik bydlel – aby mě ti na lince viděli pracovat vedle sebe. Kdybych to nedělal, Tesla by už dávno zkrachovala”, dodal Musk.

Elon Musk je velice tvrdý podnikatel, pokud jde o pracovní nasazení jak svoje tak svých zaměstnanců. Před dvěmi lety předčasně otevřel továrnu Tesla v kalifornském Fremontu, čímž se vzepřel opatřením proti šíření koronaviru vydaných radními okresu Alameda, kde společnost v té době měla také oficiální sídlo. Opatření tehdy nazval fašistické a odmítl se jimi řídit. Tím, podle Muska, přetekl pohár jeho trpělivosti s kalifornskými úřady a začal plánovat přesun svého sídla do Texasu, což v závěru loňského roku také uskutečnil.

Musk již dříve zlehčoval rizika koronaviru a prohlásil, že “panika kolem koronaviru je hloupá” a že děti jsou vůči koronaviru “v podstatě imunní”. Později se dvakrát nakazil virem Covid-19, v obou případech však šlo o lehký průběh onemocnění. Musk minulý měsíc řekl, že “Američané se snaží vůbec nechodit do práce”, zatímco čínští dělníci “továrnu ani neopustí”.

Zde je originál mailu, který Elon Musk zaslal svým zaměstnancům:

From: Elon Musk
To: “Everybody”
Tue. 5/31/2022

Subj: To be super clear

Everyone at Tesla is required to spend a minimum of forty hours in the office per week. Moreover, the office must be where your actual colleagues are located, not some remote pseudo-office.

If you don’t show up, we will assume you have resigned.

The more senior you are, the more visible must be your presence. That is why I lived in the factory so much- so that those on the line could see me working alongside them. If I had not done that, Tesla would long ago have gone bankrupt.

There are of course companies that don’t require this, but when was the last time they shipped a great new product? It’s been a while.

Tesla has and will create and actually manufacture the most exciting and meaningful products of any company on Earth. This will not happen by phoning it in.

Thanks,
Elon

Pravost e-mailu, který prověřovala agentura Reuters, potvrdily dva zdroje. Společnost Tesla na žádost o komentář nereagovala.

Předstírat že pracujete, můžete někde jinde

Společnost Tesla, která měla na konci loňského roku téměř sto tisíc zaměstnanců, přesunula své sídlo z kalifornského Palo Alta do texaského Austinu, ačkoli v Kalifornii má stále svou továrnu. Druhá Muskova společnost SpaceX zaměstnává asi dvanáct tisíc lidí a stále má sídlo v Hawthorne v Kalifornii.

“Jsou samozřejmě společnosti, které to nevyžadují, ale kdy naposledy dodaly skvělý nový produkt? Už je to nějaká doba,” napsal Musk v e-mailu.

Jeden z Muskových stoupenců na Twitteru zveřejnil další e-mail, který Musk zřejmě zaslal vedoucím pracovníkům a požádal je, aby pracovali v kanceláři alespoň 40 hodin týdně, jinak “odejdou z Tesly”.

Zatímco někteří velcí zaměstnavatelé přijali dobrovolnou politiku práce z domova natrvalo, jiní, včetně společnosti Google ze skupiny Alphabet, žádají zaměstnance, aby se do kanceláře vraceli postupně. Alphabet od začátku dubna požaduje, aby zaměstnanci byli v kancelářích alespoň tři dny v týdnu, ale mnoha zaměstnancům byla rovněž v plném rozsahu schválena práce na dálku. Muskovi se však takový přístup nelíbí a je zřejmé, že jej není příliš ve svých společnostech ochotný tolerovat.

Milan Matějíček
zdroj: Reuters

Dny teplárenství 700 x 200 px

Komentáře k článku (3)

  1. Jo Elone – věř mi jednu věc – prací ten svůj život nějak nevytrhneš. To mi věř.

  2. Jeho byznis, jeho pravidla. To je důvod, proč už bych nikdy nechtěl být zaměstanec.

  3. takže vy ste proti tomu, aby niekto bol 8h denne v kancelárii, ako v každej inej práci 😀 vám dobre jebe 😀

Napsat komentář