Inovativní robotické systémy automatizují paletizaci vajec

Datum 16.06.2022

Plně automatická paletizace: robot KR QUANTEC dokáže najednou odebrat dvanáct naplněných palet vajec. Foto: KUKA

Hlavní cílovou skupinou společnosti Meggson v nizozemském Ede jsou velké chovy nosnic. Vždyť přemístit třicet, padesát nebo dokonce sto tisíc slepičích vajec za hodinu, aniž by se některé z nich rozbilo, je stejně složité jako fyzicky náročné.

„Ještě před několika lety bylo balení a paletizace vajec čistě manuální prací,“ uvádí Gijs Thomassen, ředitel společnosti Meggson. „V roce 2009 nás jeden zákazník pozoroval, jak tuto práci děláme, a zeptal se, jestli by to nešlo automatizovat.“ Od myšlenky byl jen krůček k realizaci.

Od ruční práce k automatizaci pomocí robotů KUKA 

Společnost Cobot Automation byla založena v roce 1997 jako strojírenská firma a od počátku dodávala výrobky mnoha zemědělcům. Postupně se tým stále více specializoval na drůbežářské farmy. Díky tomu si tato nizozemská společnost získala nadšené zákazníky po celé Evropě, Turecku a USA – a do svých automatizačních řešení stále více začleňovala roboty KUKA. Od května 2021 má nový název, který odpovídá její specializaci: Meggson. Koneckonců, vejce jsou středem jejího zájmu.

Ulevte zaměstnancům, předcházejte bolestem zad

Slepičí vejce váží od méně než 53 gramů (hmotnostní třída S) do více než 73 gramů (hmotnostní třída XL). Na jednu paletu se vejde až 10 000 slepičích vajec, takže zaměstnanci přemísťují typická plata na 30 slepičích vajec ve stozích nebo vrstvách. Ty váží v průměru 7,5 kg a musí být přepravovány, uspořádány a zajištěny na paletě značnou rychlostí. Gijs Thomassen hovoří o „těžké fyzické práci, která se neustále opakuje“. Častým důsledkem jsou bolesti zad a další poruchy pohybového aparátu. Robot KUKA se naproti tomu při takových sekvencích nikdy neunaví. A co víc: provádí je rychle, efektivně a mimořádně šetrně. Navíc je vhodný i do klikatých a úzkých prostor, kam se lineární systémy pro přepravu a paletizaci nevejdou. 

Chapadlo je navrženo tak, aby si poradilo i s materiály jako jsou lepenka a plast. Foto: KUKA

Až 108 000 vajec za hodinu

Kromě dalších systémů vyvinutých ve vlastní režii proto Meggson nabízí automatizační řešení, z nichž každé má v srdci robota KR QUANTEC se speciálním chapadlem. Ve všech situacích je ´neúnavný člověk´ KUKA dostatečně kompaktní, aby umožnil flexibilní konstrukci paletizačních buněk, a přesvědčí svou přesností a dosahem. Chapadla jsou navržena tak, aby si poradila s různými materiály, jako jsou buničiny a plasty. Paletizace vajec je stejně úspěšná jako ukládání prázdných vaniček a plat na vejce do přepravních vozíků nebo jejich umístění na dopravní pás. Roboty pomocí laserových senzorů zjišťují, kde mohou příslušný náklad vyzvednout. 

Výkonný stroj s citlivostí

KR QUANTEC pak na vejce položí oddělovací vrstvu, která křehký náklad zajistí. Na paletu Salomons se vejde šest vrstev vajec, celkem tedy 6480 kusů. Mezitím KR QUANTEC přesune prázdné kontejnery na druhý pásový dopravník, odkud je lze přemístit ven a připravit k dalšímu použití. Celkem systém připraví k přepravě 36 000 vajec za hodinu, a to s maximální spolehlivostí a minimálním rizikem rozbití. Dříve zde nakládali palety dva až tři zaměstnanci na kusové práce – nyní jeden z nich kontroluje kvalitu, zatímco ostatní plní méně fyzicky náročné úkoly na farmě.

Dana Samková

Napsat komentář