Aramco plánuje obrovské větrné a solární energie a k tomu dva miliony tun modrého vodíku

Datum 19.06.2022

Saúdskoarabský ropný gigant Aramco si stanovil cíl dosáhnout do roku 2035 výkonu 12 GW u solárních a větrných elektráren a do roku 2030 vyrobit 1,93 milionu tun modrého vodíku vyrobeného z fosilního plynu.

Společnost, která již podporuje velké projekty v oblasti obnovitelných zdrojů energie, jako je například 1,5GW solární projekt Sudair, neposkytla příliš podrobností o svém cíli v oblasti větrné a solární energie, ani o svých plánech v oblasti modrého vodíku. Uvedla však, že investice do obnovitelných zdrojů se promítnou do snížení emisí CO2 o 14 milionů tun ročně, zatímco prostřednictvím CCS (carbon capture and storage) dosáhne snížení emisí CO2 o dalších 11 milionů tun.

“Naší ambicí je dosáhnout do roku 2050 provozně nulových emisí a naše zpráva o udržitelnosti zdůrazňuje, jak chceme i nadále uspokojovat rostoucí světovou poptávku po bezpečné, spolehlivé a cenově dostupné energii a zároveň přispívat k širší energetické transformaci,” uvedl šéf společnosti Aramco Amin H. Nasser a dodal: “V kontextu globální energetické a ekonomické nejistoty investujeme dlouhodobě a v příštím desetiletí i v dalších letech budeme pokračovat v zavádění průlomových technologií do našich provozů.”

Zdá se, že přístup společnosti Aramco k vodíku se liší od přístupu mnoha jiných ropných a plynárenských supervelmocí, které vedle projektů modrého vodíku masivně zkoumají také zelené vodíkové technologie, které vyrábějí elektrolýzou z obnovitelných zdrojů energie.

Centrum pro ropná studia: modrý H2 vyráběný v Saúdské Arábii by se dnes mohl vyrábět za 1,34 USD/kg, což je jen o 0,44 USD/kg více než šedý vodík a mnohem méně než ekvivalentní cena zeleného H2 ve výši 2,16 USD/kg.

Očekává se však, že do roku 2030 se tento rozdíl sníží a cena obnovitelného vodíku bude 1,48 USD/kg a modrého 1,13 USD/kg.

Modrý vodík je považován za nízkouhlíkový, nikoliv za bezuhlíkový, a proto je nepravděpodobné, že by se stal dlouhodobým řešením v době, kdy svět usiluje o dosažení svých cílů nulové produkce. EU totiž plánuje dovážet miliony tun zeleného vodíku, zatímco modrý vodík nepodporuje.

A zatímco většina světa se v současné době nachází uprostřed krize cen zemního plynu, což činí modrý vodík v krátkodobém horizontu neatraktivním, Saúdská Arábie zemní plyn nedováží ani nevyváží, což znamená, že jeho cena není ovlivňována globálními trhy.

Nedávná zpráva Centra pro ropná studia a výzkum krále Abdulláha zjistila, že modrý H2 vyráběný v Saúdské Arábii by se dnes mohl vyrábět za 1,34 USD/kg, což je jen o 0,44 USD/kg více než šedý vodík a mnohem méně než ekvivalentní cena zeleného H2 ve výši 2,16 USD/kg. Očekává se však, že do roku 2030 se tento rozdíl sníží a cena obnovitelného vodíku bude 1,48 USD/kg a modrého 1,13 USD/kg.

Společnost Aramco by se ale také mohla ocitnout v konkurenci s projektem zeleného vodíku o výkonu 4,3 GW, který se nyní staví v Neomu a jehož cílem je do roku 2026 zásobovat svět zeleným vodíkem.

Richard Pappen
zdroj: UpStreamOnline

Napsat komentář