S bezpečností chytrých elektroměrů pomůžou elektrotechnici z VUT

Datum 19.06.2022

Experti z elektrotechniky dokážou otestovat chytré elektroměry různých výrobců. | Foto: UTKO FEKT VUT

Společnosti distribuující elektřinu musí do roku 2027 nainstalovat chytré elektroměry všem zákazníkům, jejichž roční spotřeba přesahuje 6 MWh. Pro Českou republiku to představuje asi 1 milion nových zařízení, která umožňují mimo jiné vzdálené sledování spotřeby elektřiny. „Chytré elektroměry přinesou řadu výhod pro zákazníky vzhledem k trendu decentralizace, solárních panelů, elektrických čerpadel nebo dobíjení elektromobilů, kdy se budou moci zákazníci lépe rozhodovat, jak využívat elektrickou energii a jak s ní v reálném čase hospodařit. Může jim to přinést úspory energií,“ vypočítává výhody nových měřičů odborník na telekomunikace Petr Mlýnek z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT.

Se změnou přichází ale i obava, zda budou nová zařízení ochráněna proti kybernetickým útokům. Nedostatečné zabezpečení by totiž mohlo umožnit hackerům chytré elektroměry ovládat a při zneužití velkého množství zařízení by mohlo dojít kblackoutu. Předcházet těmto černým scénářům umí už nyní právě odborníci z Ústavu telekomunikací FEKT VUT.

Technici z VUT vyvinuli komunikační jednotku, která zjednodušeně řečeno dokáže ze současného „hloupého“ elektroměru udělat chytré zařízení schopné komunikovat na dálku. Slouží jim pro otestování přenosu dat pomocí IoT sítí (konkrétně NB-IoT a LTE Cat-M1), které jsou určené pro komunikaci chytrých zařízení a oproti běžným sítím dosáhnou i na těžko přístupná místa například pod zemí. Kovové skříně elektroměrů a umístění hluboko v budovách tak pro tuto síť nejsou problém. Zároveň komunikační jednotka naplňuje požadavky na kybernetickou bezpečnost podle přílohy k vyhlášce o měření elektřiny a eliminuje možnosti kybernetických útoků.

Komunikační jednotku lze připojit k běžnému elektroměru a testovat bezpečnost nebo přenos dat. | Foto: UTKO FEKT VUT

Stejně tak experti na kyberbezpečnost a chytrá zařízení z VUT vypracovali postup, pomocí kterého dokážou u nových elektroměrů výrobců z různých zemí zjistit, zda jsou tato chytrá zařízení dostatečně zabezpečena a distributoři elektřiny je proto můžou bez obav zapojit do své sítě. Spolu s Masarykovou univerzitou a EG.D. nyní Ústav telekomunikací FEKT VUT v rámci Národního centra kompetence pro kyberbezpečnost připravuje certifikační schéma pro certifikaci kybernetické bezpečnosti chytrých elektroměrů.

Tereza Kadrnožková

Napsat komentář