Nové výrobky v digitálním standardu IO-Link od společnosti Stego

Datum 20.06.2022

Actuator Hub SHC 071. Foto: Stego

Tento komunikační standard je stále více přijímán ve stále větším počtu aplikací, protože tato komunikační technologie, nezávislá na zařízení, umožňuje inovativní řešení v oblasti snímačů, senzorů, rozbočovačů a rozhraní. Podporuje globální dostupnost dat a informací požadovaných Průmyslem 4.0. Z tohoto rychlého a nákladově efektivního způsobu připojení k digitálnímu světu dat mohou těžit zejména přepínací zařízení, datové rozbočovače a senzory.

Společnost STEGO, jako přední výrobce zařízení pro řízení teploty a vlhkosti v aplikacích obsahujících citlivou elektroniku, nabízí také produkty ve standardu IO-Link, které zajistí plnou kontrolu nad teplotou a vlhkostí. Jedná se o snímače teploty, vlhkosti a tlaku (čidla jiných veličin se připravují), spojovací prvky a výkonná relé pro ovládání analogových zařízení, jako jsou topidla, teplovzdušné ventilátory, chladicí ventilátory a další. V naší nabídce můžete najít i EdgeBox, což je jednak edge computer, ale i brána do cloudové platformy STEGO.Takzvané “monitorování stavu” je nezbytnou součástí plánování údržby zařízení. To se týká nejen skříní rozvaděčů a skříní v průmyslových závodech, ale také velkého počtu různých aplikací, ve kterých probíhají regulované procesy. Monitorování stavu je způsob, jak problém vyřešit, než skutečně dojde k vážné chybě nebo dokonce selhání. Základem je trvalé nebo pravidelné shromažďování fyzických dat. Zařízení, jako jsou tzv. CHYTRÉ SENZORY, zaznamenávají parametry, jako je teplota a vlhkost, a převádějí tato data na analogové nebo digitální signály.

Kompaktní Smart Sensor CSS 014. Foto: Stego

Mezi tyto senzory řadíme náš kompaktní Smart Sensor CSS 014. Tento senzor elektronicky zaznamenává teplotu a vlhkost a převádí naměřená data na digitální signál IO-Link. Signály převedených hodnot mohou být využity nebo dále zpracovány řídicí nebo monitorovací jednotkou, např. řízení PLC.
Smart Sensor je vhodný pro instalaci uvnitř i vně rozvaděče, a to i ve velmi náročných podmínkách (nízká teplota, vibrace atd.).

Pokud nemáte v aplikaci dostatek místa a potřebujete monitorovat stav prostředí uvnitř rozvaděče, můžete použít náš Sensor SEN 073. Tento typ sen-zoru monitoruje teplotu a relativní vlhkost při zachování stupně ochrany IP20. Sensor SEN 073 vyniká svými malými rozměry a široká nabídka kabelů různých délek umožňuje flexibilní umístění a snadnou montáž, včetně montážních klipů.
Senzory jsou předkalibrovány a připraveny k použití; není potřeba individuální kalibrace.

Sensor SEN 073. Foto: Stego

V naší nabídce dále máme i tři další různé Sensory SEN 073. Tyto sen- zory nabízí několik možností monitorování jako tlaku a teploty, teploty a relativní vlhkosti a senzor měřící intenzitu viditelného světla. Tyto nové senzory jsou projektovány pro práci v náročných podmínkách a poskytují stupeň ochrany IP64.

V průmyslových aplikacích se často setkáváme s potřebou monitorování většího množství výrobních cyklů, okolního prostředí a optimalizace výrobních nákladů při zajištění vysokého stupně jakosti. Pro takové aplikace je vhodný IO-Link Sensor Hub SHC 071 (titulní obrázek). Tento senzor dokáže zaznamenat naměřená data až ze čtyř externích senzorů STEGO jiných než IO-Link na procesní úrovni, následně přenáší několika způsoby tato data prostřednictvím IO-Link Master do řídicí a monitorovací aplikace, např. hraniční počítač, cloud založený systém nebo PLC.

Standardní senzory IO-Link jsou připojeny k jednomu hlavnímu portu IO-Link Master. Pomocí SHC 071 Sensor Hub lze připojit až čtyři externí senzory, ale ty používají stále pouze jeden port IO-Link Master. To vám umožní připojit až tři další zařízení IO-Link k IO-Link Master.

Actuator Hub AHC 072. Foto: Stego

V kombinaci s dalšími digitálními zařízeními a platformou STEGO CONNECT může být Sensor Hub součástí výkonného systému IO-Link IIoT. Dalším důležitým prvkem komunikační sítě IO-Link je Actuator Hub AHC 072. Tento přístroj může spínat až tři akční členy nebo zátěže na procesní úrovni prostřednictvím relé. Spínací povely pro zátěže jsou přijímány přes rozhraní IO-Link z řídicí jednotky vyšší úrovně: edge computer, cloud, řízení PLC atd. Rozbočovač pohonu podporuje AC i DC zátěže, nezávisle na jejich funkci nebo na tom, zda mají komunikační rozhraní. To znamená, že analogová zařízení, jako jsou topidla a ventilátory, mohou být snadno integrována do digitální sítě.

Výhody IO-Link jsou zřejmé a hmatatelné. Jelikož lze zařízení integrovat pomocí stávající kabeláže, IO-Link umožňuje přizpůsobení řešení Průmyslu 4.0 i těm nejmenším snímačům a senzorům. To, čeho mohou složité systémy dosáhnout s jinými digitálními protokoly, lze nyní dosáhnout také pomocí jednoduché, ale inovativní technologie snímačů a senzorů IO-Link. IO-Link nejen vytváří spolehlivý komunikační kanál, ale také umožňuje integraci zařízení IO-Link do jakékoli existující průmyslové sítě.

Dušan Zaremba

Napsat komentář