Eaton rozšíří spolupráci s Microsoftem na technologii UPS pro stabilizaci sítě

Datum 27.06.2022

Foto: Oxygen

Společnost Eaton zabývající se inteligentním řízením napájení oznámila, že rozšíří svou spolupráci se společností Microsoft s cílem urychlit adopci své technologie UPS v klíčových segmentech po celém světě. Expanze je součástí nové strategické rámcové dohody mezi těmito dvěma společnostmi, která se soustředí na stěžejní průmyslové výzvy včetně digitální transformace, udržitelnosti a energetické transformace.

Prodej flexibility do sítě je příležitostí pro datová centra, jak zpeněžit nevyužitá aktiva, například uskladněním energie či poskytováním služeb rychlé frekvenční odezvy. Tyto služby budou provozovatelé sítí stále více potřebovat, neboť se zvyšuje kapacita obnovitelných zdrojů a síť ztrácí setrvačnost spojenou s výrobou elektřiny z fosilních paliv.

Klíčovým prvkem této strategické rámcové dohody je zapojení proprietární technologie UPS EnergyAware společnosti Eaton do projektů společnosti Microsoft. Primární funkcí UPS je poskytovat záložní ochranu napájení pro kritické aplikace a zařízení, a tím je chránit před výpadky sítě nebo problémy s kvalitou napájení. Zásluhou úzké spolupráce mezi Eatonem a Microsoftem v průběhu několika let byly do UPS přidány digitální schopnosti, které umožňují jeho použití coby distribuovaného zdroje energie (DER) pro stabilizaci distribučních sítí s vysokou úrovní variabilní výroby obnovitelné energie.

Spolupráce umožní vytvořit novou generaci „síťově interaktivních“ datových center, včetně těch provozovaných společností Microsoft, čímž podpoří provozovatele  sítí v oblasti poskytování služeb kritické flexibility. Prodej flexibility do sítě je příležitostí pro datová centra, jak zpeněžit nevyužitá aktiva, například uskladněním energie či poskytováním služeb rychlé frekvenční odezvy. Tyto služby budou provozovatelé sítí stále více potřebovat, neboť se zvyšuje kapacita obnovitelných zdrojů a síť ztrácí setrvačnost spojenou s výrobou elektřiny z fosilních paliv.

Craig McDonnell, senior viceprezident a generální ředitel divize Energy Transition and Digital ve společnosti Eaton, vysvětlil význam této technologie: „Síťově interaktivní UPS pomáhá dekarbonizovat energii na úrovni sítě, což znamená přínos pro udržitelný rozvoj přesahující datové centrum. To zásadně mění poměry, pokud jde o hospodaření s energií v rámci celkového profilu dopadu datového centra na životní prostředí..“

„Síťově interaktivní datové centrum je takové, v němž jeho rozsáhlý elektrický systém funguje nejen k ochraně zákaznických IT dat a aplikací, ale zároveň i ke zpětnému poskytování cenných elektrických služeb provozovateli přenosové soustavy a síti samotné. Tyto pomocné služby budou stále kritičtějším nástrojem, jak umožnit sítím vyrovnat se s vysokou úrovní proměnlivé obnovitelné energie,“ řekl Sean James, ředitel výzkumu datových center ve společnosti Microsoft.

Lukáš Beňa
zdroj: tisková zpráva společnosti Eaton

Napsat komentář