VW před prázdninami zkrátil u Touranu na CNG dojezd na 100 km. Svolávací akce v době letních dovolených zákazníky nepotěší

Datum 01.07.2022

Foto: Wrap Up

Mnozí majitelé vozů VW Touran s pohonem na CNG dostali minulý týden doporučený dopis od společnosti Porsche Česká republika, dovozce automobilů ze skupiny Volkswagen Group, oznamující svolávací akci na kontrolu plynových nádrží a jejich následnou deaktivaci.

V dopise se sice píše, že jde jen o deaktivaci dvou zadních nádrží, ale v případě, že technik zjistí korozi i na předních nádržích, což je podle vyjádření techniků většinový případ, deaktivuje i je. Uživateli vozidla tak zbude jen malá benzinová nádrž s dojezdem pouhých 100 km. V době letních dovolených, kdy Češi rádi vyrážejí k moři a mají v rodině pouze toto vozidlo je to velice nepříjemná zpráva. Na cestě do Chorvatska tak budou muset tankovat minimálně desetkrát, pokud nechtějí k čerpacím stanicím dojíždět tak říkajíc “na výpary”. Navíc se provoz značně prodraží, jeden kilometr jízdy tak při dnešních cenách benzínu vyjde minimálně na čtyři koruny, což je téměř dvojnásobek než při jízdě na plyn.

Tyto vozy s pohonem na CNG jsou také oblíbené u podnikatelů. Při nákupu vozu na CNG jsou totiž osvobozeni od silniční daně (dnes jsou od této daně z aut do 12 tun kvůli ekonomické situaci ve světě dočasně osvobozeni všichni podnikatelé) a i za dálniční známku platí polovinu z toho co řidič s běžným spalovacím motorem. Kratší dojezd i pro ně ale znamená komplikace.

V rámci naší ekologické strategie firmy jsme si pořídili automobil na CNG. Pro šití našich pytlíků na pečivo zaměstnáváme více než deset švadlen v okruhu sta kilometrů, u kterých naše výrobky pravidelně vyzvedáváme. Kromě častého tankování se nám takto dvojnásobně zvýšily náklady na PHM, říká Darja Blahutová, majitelka společnosti Wrap Up s.r.o.

V této chvíli není zřejmé jak dlouho budou mít majitelé vozů VW Touran s pohonem na CNG takto výrazně omezený dojezd s využitím malé benzinové nádrže. Společnost VW Group zatím nevydala oficiální vyjádření, zda se jedná o dny, týdny nebo dokonce měsíce. Podle serveru Svolavacky.cz jsou svolávány vozy Volkswagen Touran EcoFuel vyrobené v období 7. 9. 2005 – 21. 5. 2015. Těch bylo celosvětově prodáno 20.855.

Milan Matějíček

Dny teplárenství 700 x 200 px

Komentáře k článku (5)

    1. Není to kachna !!! my měli vyměněné obě nádrže v roce 2016 v rámci 1. svolávací akce. Tohle je již 2. svolávací akce u vozidel touran ecofuel. Podle toho co mi technik v servisu řekl, tak výměna nádrží nic neřeší, protože tam je stále nějaký problém.

    1. Ne, ne, ne. Tyka se to i aut ktere maji nadrze vymenene. Vyse to pisu. My meli nadrze tez vymenene v roce 2016 a nyni nam cng odpojili a jezdime jen na benzin. Takto to ma vetsina touranu. Takze opakuji neni to kachna. Nadrze byly vymeneny v ramci svolavaci akce, ale protoze se tam ten problem opakuje, tak je tato nova svolavaci akce na tourany 2005-2009 s cng.

  1. Nádrže mám 15 měsíců staré. Dopis jsem obdržel. Negarantují ani dobu záruky 2 let. Dojezd v době dovolených je velký problém. Nenabízí slušné řešení pokud za ně nepovažujete uavření plynových nádrží. Cítím zklamání.

Napsat komentář