Minority Report v praxi? Průlomový algoritmus prý dokáže předpovědět zločiny na týden dopředu

Datum 02.07.2022

Foto: Freepik

Vědci z Chicagské univerzity vyvinuli algoritmus, který až nápadně připomíná slavný film s Tomem Cruisem Minority Report. Dokáže totiž předpovědět kriminalitu v městských oblastech až týden dopředu, jak o tom ve čtvrtek informovala agentura Bloomberg.

V posledních několika letech došlo k prudkému nárůstu využívání algoritmů kolem nás. Algoritmy pracují všude, od předpovídání počasí přes řízení automobilů, doporučování nákupů až po hledání léků na nemoci. Sotva by bylo překvapením, kdyby se nepoužívaly i v boji proti zločinu. A právě tam se zájem amerických vědců ubírá.

Algoritmus, který vědci vytvořili a jehož přesnost je 90 %, rozděluje města na čtverce o rozloze necelých sto metrů čtverečních (ve zprávě se uvádí 1000 čtverečních stop). Výzkumníci použili historické údaje o násilných a majetkových trestných činech z Chicaga k testování modelu, který se na těchto plochách snaží odhalit vzorce v čase a předpovědět budoucí události. Stejně dobře si vedli i při použití dat z dalších velkých měst, včetně Atlanty, Los Angeles a Filadelfie, jak ukázala studie.

Milan Matějíček
zdroj: Bloomberg

Napsat komentář