Změna hry: Norská ropa do Evropy a ruská s velkou slevou do Asie

Datum 02.07.2022

Ropné pole Johan Sverdrup bylo uvedeno do provozu v říjnu 2019. Foto: Hilde Oterhals, Equinor

V minulosti společnost Equinor posílala většinu své produkce ropy do Asie. To se teď radikálně mění. Jejím prvořadým partnerem je nyní Evropa kam přesměrovala své dlouhodobé dodávky z asijského kontinentu. Ten však bez ropy nezůstane. Pro Čínu a Indii jsou velké slevy na ruské energetické produkty velice atraktivní. Pro Indii je nyní Rusko druhým největším zdrojem ropy hned po Iráku.

Do února šlo z Ruska jen asi 2 % (12 milionů barelů ropy Urals) z celkového dovozu ropy do Indie. Podle údajů analytické společnosti Kpler nyní indické kontrakty dosahují přibližně 66,5 milionu barelů. Rusko se od začátku války ocitlo ve svízelné situaci, protože západní země společně zpřísnily sankce vůči této zemi, týkalo se to především obchodů s ropou a plynem. Indie však byla stranou, protože je na Rusku strategicky závislá.

Norská společnost Equinor vloni dodala do Asie 100 milionů barelů ropy z norského pole Sverdrup. Z toho do Číny pak podle agentury Reuters směřovalo celkem 64,9 milionu barelů. Do Evropy, včetně Turecka, šlo minulý rok podobné množství jako do Číny.

V současné době je však norská produkce ropy téměř přímou náhradou ruské ropy z Uralu. Společnost Equinor uvádí, že většina dodávek ropy směřuje právě na evropský kontinent. Jen v porovnání s minulým rokem: Už v březnu tohoto roku, tedy prakticky okamžitě po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu, všechny dodávky ropy už směřovaly do Evropy, zatímco v březnu 2021 bylo 60 % vyvezeno do Asie.

Vývoz ropy do Evropy, včetně Turecka, za poslední tři měsíce vzrostl na 34,4 milionu barelů ropy, což je trojnásobek oproti 11,1 milionu barelů před rokem.

Do konce roku chce Equinor zvýšit těžbu na celkových 755 000 barelů denně. Pokud dodatečná produkce bude zásobovat Evropu, nahradí Norsko více než pětinu dřívějších dodávek ruské ropy do Evropy.

Nižší náklady na přepravu díky kratším trasám do Evropy umožňují společnosti Equinor realizovat dodatečné marže. Společnost již nyní dosahuje významných zisků z vývozu zemního plynu do energeticky strádající Evropy. Tato změna konfigurace trhu je výsledkem snahy západních zemí odvyknout si od ruských energetických produktů.

Vývoz do Evropy z pole Johan Sverdrup dosáhl za poslední tři měsíce 34,4 milionu barelů. To představuje trojnásobný nárůst vývozu ve srovnání s 11,1 milionu barelů v roce 2021. Společnost Equinor plánuje do konce roku zvýšit těžbu z tohoto pole na celkových 755 000 barelů denně.

Za předpokladu, že dodatečná produkce bude zásobovat Evropu, nahradí Norsko více než pětinu dřívějších dodávek ruské ropy do Evropy. Plány Evropské unie počítají s uvalením embarga na 90 % dovozu ruské ropy do konce roku. Dodávky ruské ropy do Evropské unie činily přibližně 2,2 milionu barelů denně.

Norsko letos vyvezlo 7,1 milionu barelů do Finska, 5,6 milionu do Německa a 3,4 milionu do Litvy. Loni za období březen až květen 2021 byly dodávky do těchto zemí nulové. Kromě toho ostatní evropské země zvyšují svůj dovoz z Norska. Vývoz do Polska se zvýšil z 900 000 barelů na 5 milionů barelů. Švédsko nyní dováží dalších 3,5 milionu barelů. A konečně Nizozemsko nyní dováží 4,2 milionu barelů oproti dřívějším 2,6 milionu barelů.

Milan Matějíček
zdroj: Reuters

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (3)

  1. 3/4 světa má levny benzín a naftu kolem 16 kč a jen kapitalistické EU za pomalu 50kč.
    z Norska ropa kde si zas jenom namastí kapsy firemní darmoužrouti ,překupníci a pumpaři a pak v EU zaplat 50kč za litr.

  2. Spíš bych řekl že to bude opět ruská ropa 😀 jen si to Norove namichaji a můžou prodávat za Norskou ropu 👍 za větší přirážku ale proč ne, když jsme blbí ✌️

Napsat komentář