Norští těžaři chtějí přidat. Od zítřka stávkují

Datum 04.07.2022

Plošina Aasta Hansteen. Společnost Equinor a její partneři zde zahájili 16. prosince 2018 těžbu plynu a ropy.

Norsko je země s jednou z nejnižších inflací (6%) na světě. Přesto je právě tohle důvodem pro zaměstnance norského energetického sektoru jít od zítřka do stávky. Podle Norského sdružení pro ropu a zemní plyn (NOG – Norwegian Oil and Gas Association) by stávka mohla snížit produkci plynu v zemi o 13 %.

NOG dodala, že produkce ropy by se mohla snížit o 130 000 barelů denně, což podle výpočtu agentury Reuters odpovídá přibližně 6,5 % norské produkce. Stávka, v níž zaměstnanci požadují zvýšení mezd jako kompenzaci za rostoucí inflaci, přichází v době vysokých cen ropy a zemního plynu, kdy jsou dodávky zemního plynu do Evropy po omezení ruského vývozu obzvláště omezené.

Norsko je známé jako spolehlivý a stabilní dodavatel zemního plynu do Evropy v době neklidu a nejistoty. Navíc, jak jsme informovali minulý týden, je nyní Evropa pro tuto skandinávskou zemi nejvyšší prioritou. Důsledky této stávky jsou velmi vážné, zejména pro Velkou Británii, která odebírá velkou část plynu z plošin Heidrun, Kristin, Aasta Hansteen patřící společnosti Equinor a jejíž pracovníci se stávky budou účastnit.

Milan Matějíček
zdroj: Reuters

Napsat komentář