20 GWh vodní baterie ve Švýcarsku je v provozu

Datum 05.07.2022

Vodní elektrárna Nant de Drance využívá dvě nádrže: horní Lac du Vieux Emosson, vlevo dole, a dolní Lac d’Emosson. Foto: Sébastien Moret, Nant de Drance

Může uložit minimálně pětkrát větší množství energie než naše známá přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně na Šumpersku. Jedná se o vodní baterii ve Švýcarsku, která je se svou kapacitou 20 milionů kWh schopna uskladnit elektřinu odpovídající 400 000 baterií do elektromobilů, pokud počítáme s průměrnou kapacitou baterie 50 kWh.

Přečerpávací elektrárna byla vybudována v podzemní jeskyni ve švýcarském kantonu Valais. Díky schopnosti skladovat a vyrábět obrovské množství vodní energie bude baterie hrát důležitou roli při stabilizaci dodávek elektrické energie ve Švýcarsku a v Evropě.

Vodní baterie jsou užitečné zejména pro ukládání přebytečné energie vyrobené z obnovitelných zdrojů energie, jako jsou větrné a solární elektrárny. V době nadprodukce se energie přečerpává do horního bazénu a poté se může uvolnit k výrobě energie v období vysoké poptávky.

Švýcarská elektrárna, kterou postavila společnost Nant de Drance, byla uvedena do provozu 1. července. Elektrárna má šest přečerpávacích turbín a celkový výkon 900 MW, což stačí ke krátkodobému napájení až 900 000 domácností.

Očekává se, že vodní baterie s kapacitou 20 milionů kWh elektrické energie bude hrát významnou roli při stabilizaci energetických sítí Švýcarska a Evropy. V obdobích vysoké poptávky, například během vln veder, může baterie snížit pravděpodobnost přetížení sítě.

Baterie se nachází 600 metrů pod zemí mezi nádržemi Emosson a Vieux Emosson ve Valais. Kvůli značným logistickým a inženýrským problémům trvalo její dokončení 14 let. K jejímu vybudování bylo třeba prokopat 18 kilometrů tunelů v Alpách. Srdcem elektrárny je rozsáhlá strojovna dlouhá téměř 200 metrů a široká 32 metrů.

Milan Matějíček
zdroj: Interesting Engineering
, Wikipedia

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář