Zní to neuvěřitelně, ale bicykl s dvěma zadními půlkoly skutečně jezdí

Datum 06.07.2022

Takové kolo určitě zaujme. Foto: The Q / YouTube

Jak ukazuje video ukrajinského inženýra Sergeje Gordieieva, nebo-li “The Q”, tak jeho poněkud podivný bicykl s jedním kolem vpředu a dvěma půlkoly vzadu skutečně funguje! Zdá se, že Gordiejeva baví vyrábět podivná kola – v minulosti se už nějakými pochlubil. Třeba takové, kde nahradil kola obřími kotoučovými pilami a jezdil na nich po zamrzlém jezeře.

Klíčem k tomuto poslednímu “vynálezu” je přesné časování rotace rozdělených kol. Když jedna z pneumatik v zatáčce tlačí na vozovku, druhá je ve vzduchu. Takže když se jedno otáčí gumovou stranou nahoru, druhé půlkolo dopadá na zem, aby bylo vše vyvážené.

Foto: The Q

K novému řešení potřeboval kola tři, z čehož jedno neporušené zůstalo vpředu. Další dvě kola rozříznul napůl tak, aby samotné náboje u obou zůstaly neporušené. Pak na ně přesně nařeže části pneumatik. Vnitřní duši vytvořil pomocí pomocí ohebné trubky z PVC a nakonec na obou koncích udělal elegantní zakončení. Namontoval kotoučovou brzdu a řetězem pak propojil obě zadní půlkola s pedály.

Milan Matějíček
zdroj: Road.cc

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (11)

    1. Souhlasím že se jedná o blbost autora, je s podivem, že mu dají prostor aby se předvedl.

  1. Smysl zničení dalšího kola? Jsou potřeba tři středy. Další řetěz .Tento bastard je delší a jednoznačně ovladatelnost špatně .Rádius otáčení strašný. Tak si napište zase čárku za bezcenný článek a tomu kdo tím ztratil čas dejte korunu třeba z ní udělá dvě půlkoruny. Bože zasáhni.

    1. To tak nemůžeš brát. Někdo prostě rád dělá blbiny, které jsou sice naprd, ale zaujmou. Třeba když si tví rodiče řekli, vyrobíme si Marečka, on bude nahovno, ale třeba se někdo zasměje 🙂

  2. Zajímavé… při zku… pokažení předního kola při nešetrném nájezdu na obrubník málčika napadlo, že by bylo fajn rozdělit zadní kolo. Ale nikde na videu s jízdou na “inovovaném” kole není vidět nájezd na chodník… Že by to s tímto vehiklem nešlo? 😀

  3. tylny hamulec tarczowy działa tylko na jedną połówkę koła.
    Masz 50% szans, że nie zadziała, kiedy będzie potrzebny.
    Pozdrawiam 🙂

  4. Půlkolo/ To já znám plnokolo s úplnýma a celýma-cykloblbama !!! A s chutí je sestřeluji do pangejtů,zpětným zrcátkem u auta !

Napsat komentář