Kanada pod dvojím tlakem. Ukrajina: Turbínu Rusům nevracejte. Německo: Vraťte turbínu Rusku

Datum 08.07.2022

Foto: Unsplash

Ve velice prekérní situaci se ocitla Kanada, která v souladu se sankcemi zadržuje ruskou turbínu do plynovodu Nord Stream 1. Německo ji vyzývá, aby ji vrátilo Rusku, protože se obává propadu své ekonomiky v důsledku nedostatku ruského plynu, jenž hrozí nastat právě kvůli chybějící turbíně, kdežto Ukrajina minulý měsíc naopak lobbovala za to, aby Kanada turbínu ruskému plynárenskému gigantu nevracela.

Ukrajinský ministr energetiky German Galushchenko v dopise svému kanadskému protějšku argumentoval tím, že Rusko má stále více než dostatečnou kapacitu prostřednictvím svých tranzitních tras, aby udrželo dodávky i bez turbíny, kterou Kanaďané zadržují.

“Turbín je sedm, tato je pouze jednou z nich, a ty, které jsou nyní v provozu, postačují pro plnou kapacitu,” uvedl zdroj z ukrajinského ministerstva energetiky.

Ukrajina obvinila Moskvu, že používá dodávky zemního plynu jako zbraň k vyvíjení tlaku na evropské spojence Kyjeva, aby utlumili svou podporu Ukrajině, která se brání ruské invazi z 24. února. Početná ukrajinská komunita v Kanadě také proto lobbovala za to, aby vláda premiéra Justina Trudeaua nevracela turbínu Rusku.

Rozhodnutí o vrácení turbíny již bylo přijato. Kanada a Německo nechtějí, aby se turbína stala pro Rusko záminkou k přerušení dodávek plynu přes plynovod Nord Stream 1.

Nicméně rozhodnutí o vrácení turbíny již bylo přijato, uvedl agentuře Reuters zdroj obeznámený s problematikou a dodal, že Kanada a Německo nechtějí, aby se turbína stala pro Rusko záminkou k přerušení dodávek plynu přes plynovod Nord Stream 1. Německý ministr hospodářství Robert Habeck řekl agentuře Bloomberg, že turbína pro plynovod Nord Stream 1 musí být vrácena před zahájením údržbových prací v pondělí. Vladimír Putin by totiž tak ztratil záminku, proč nechat potrubí uzavřené.

S uzavřeným potrubím by Německu hrozilo, že v příštích měsících dojde k omezení dodávek energie, což by zasáhlo podniky i spotřebitele a největší evropskou ekonomiku by uvrhlo do recese. Kvůli problému s turbínami byly již v červnu sníženy toky o 60 %, což ztížilo snahu Německa uskladnit dostatečné zásoby na zimu.

A jakou roli vlastně Kanada hraje v této složité politické hře? Zmíněná turbína totiž byla vyrobená německou firmou Siemens Energy v Kanadě. Rusko ji pak do Kanady poslalo na opravu. Proto se ocitla právě tam a kanadská vláda ji zatím pořád zadržuje.

Richard Pappen
zdroj: Reuters,
Bloomberg

Komentáře k článku (2)

  1. Evropa si na sebe plete bič sama, za bouřlivého povzbuzování ze zámoří…Ještě bych napsal, i který národ to vymyslel a živí, ale to je v Česku, a nejen v Česku, trestní čin!

Napsat komentář