100kW laserový Iron Beam dokáže zničit letící raketu za méně než 4 dolary

Datum 16.07.2022

Iron Beam. Foto: Rafael Advanced Defense System

Laserový paprsek izraelské zbraně Iron Beam zaměřený po dobu pěti sekund na letící raketu jí dokáže v letu zneškodnit. Oproti perfektně fungujícímu, ale podstatně dražšímu Iron Domu, který se Izraeli osvědčil především na zneškodňování raket odpalovaných z území Palestiny, tento systém přinese zásadní zlevnění raketové obrany.

Na videu, které na Twitteru zveřejnil izraelský premiér Bennett, je vidět, jak jejich laserový systém Iron Beam sestřeluje z oblohy nepilotovaný dron. Systém Iron Beam je navržen jako doplněk k systému protiraketové obrany Iron Dome.

Vzhledem k blízkosti nepřátelských států a dalších polovojenských organizací je Izrael neustále ohrožen útoky. Ty sahají od levných minometů a hotových bezpilotních letounů až po sofistikované rakety, jaké vlastní například Írán. Loni v květnu Hamás podporovaný právě Íránem vypálil na Izrael více než 100 minometných a raketových střel. Systém Iron Dome některé z těchto útoků zachytil, ale mnoho z nich prošlo skrz a zabilo izraelské civilisty. Zastánci systému Iron Beam tvrdí, že jejich laser by mohl být v těchto situacích užitečný, zejména jako doplněk systému Iron Dome. Ale co je velmi důležité z ekonomického hlediska, podle vyjádření izraelského premiéra Bennetta, jsou náklady na vypálení jediného laserového paprsku. Ty činí 3,50 amerických dolarů.

Izrael ale není sám, kdo vyvíjí laserové zbraně. Ve Spojených státech dostaly společnosti General Atomics a Boeing na starost vývoj pokročilého laserového systému (distributed-gain laser) o výkonu 300 kW. Měl by být rovněž schopen zaměřovat a sestřelovat rychle letící cíle, které zničí svou třikrát vyšší energií než Iron Beam. Proto také Izrael doufá, že bude spolupracovat právě se Spojenými státy na vývoji laserového systému protivzdušné obrany. To bylo také součástí rozhovorů amerického prezidenta Bidena při středeční návštěvě Izraele.

Richard Pappen
zdroj: Reuters, Times of Israel
zdroj náhledové fotografie: Rafael Advanced Defense System

Komentáře k článku (2)

    1. Ano, máte pravdu. Ten titulek není správně česky.Leč po přečtení článku zjistíte, jak to je.

Napsat komentář