Nízkonapěťový regulační systém LVRSys™ – stavební kámen budoucnosti

Datum 19.07.2022

Nízkonapěťový regulační systém LVRSysTM – vnitřní. Foto: a-eberle

Nízkonapěťový regulační systém LVRSys™ představuje cenově výhodnou alternativu rozšiřování vedení. Ekonomické využití se vyplatí ve všech nízkonapěťových sítích, ve kterých je dostatečná zkratová kapacita, ale jsou zde problémy se stabilitou napětí. Problémy s udržováním napětí se mohou vyskytovat lokálně (v jednotlivých větvích) nebo v celé síti.  LVRSys™ lze flexibilně použít jako regulátor jednotlivé větve nebo jako regulátor přímo na lokální síťové stanici.

Nízkonapěťový regulační systém LVRSysTM

Vnitřní

Podle EN 50160 mohou provozovatelé sítí dodávat svým koncovým zákazníkům kolísavé napětí. Toleranční limity jsou ± 10 %, vztaženo na jmenovité napětí UN (400 V L-L). To odpovídá přípustnému rozsahu napětí kolem UN 80 V. Stroje, pohony a osvětlovací zařízení jsou provozovány nejúčinněji, když je přivedené napětí v pracovním bodě. Optimálním pracovním bodem je zpravidla jmenovité napětí sítě. Mimo pracovní bod klesá účinnost a životnost zařízení. Zejména osvětlovací zařízení, jako jsou LED diody, rychle ztrácejí svou životnost s rostoucím napětím. LVRSys™ lze konfigurovat s dobou odezvy kratší než 30 ms, zejména pro průmyslové aplikace.

Venkovní

Nízkonapěťový regulační systém LVRSys™ představuje cenově výhodnou alternativu k rozšiřování vedení. Flexibilní řešení pro stabilitu napětí pro provozovatele sítí a pro stabilizaci napětí pro průmyslové sítě se vyplatí ve všech nízkonapěťových sítích, ve kterých je dostatečná zkratová kapacita, avšak existují problémy se stabilitou napětí.

Nízkonapěťový regulační systém LVRSysTM – venkovní. Foto: a-eberle

Flexibilní a robustní systém

Z dlouholetých zkušeností víme, že na zařízení pro instalaci v průmyslových sítích jsou kladeny nejvyšší nároky z hlediska robustnosti a dostupnosti. 

  • Vnitřní nízkonapěťové regulační systémy jsou zkratuvzdorné do 50 kA, vykazují vysokou odolnost proti přepětí, přímým i nepřímým úderům blesku a jsou odolné vůči harmonickým a rychlým změnám zátěže
  • U vnějších jednotek na rozdíl od ovladatelného místního síťového transformátoru je řízena pouze oblast ovlivněná problémy se stabilitou napětí. Distribuční síť je doplňována flexibilně a dle potřeby. Inteligentní elektrická síť musí být nejen chytrá, ale také odolná. Venkovní nízkonapěťový regulační systém je zkratuvzdorný do 50 kA, vykazuje vysokou odolnost proti přepětí, přímým i nepřímým úderům blesku a je přetížitelný jako NH pojistka.

Kompatibilní se sítí a snadno se integruje

Systém pracuje bez síťových efektů, což znamená, že nezpůsobuje blikání ani harmonické. Zajišťuje vyvážení napětí prostřednictvím fázově nezávislé regulace a může být integrováno do jakéhokoli existujícího bezpečnostního konceptu. Navíc je zaručeno nepřerušitelné napájení.

Snadná instalace, intuitivní a bezpečná

  • Aby byla u vnitřní jednotky zajištěna co nejlepší integrace nízkonapěťového řízení do stávajícího rozvodu energie, mohou si zákazníci vybrat individuální provedení stávajících standardních rozvaděčů. 
  • U venkovní jednotky, byla instalace navržena jako kabelová rozvodná skříň pro zajištění co nejintuitivnějšího ovládání. Na rozdíl od klasického síťového regulátoru lze systém připojit běžným způsobem přes zátěžové připojovací lišty.

Bezpečnost je naší nejvyšší prioritou, a proto je systém zcela zapouzdřen, aby byla zajištěna nejvyšší možná úroveň ochrany proti náhodnému kontaktu.

Spolehlivý a ekonomicky efektivní systém všude

Systém zaujme svou maximální účinností >99,5 %. 

  • Konstrukce vnitřní jednotky je navržena na životnost 40 let. Během této doby není nutná žádná údržba kromě kontroly koncových bodů.
  • U vnějších jednotek je elektronika systému chráněna před vlhkostí ve vnitřní rozvaděči, který splňuje požadavky třídy ochrany IP66. I tento rozvaděč zaujme vysokou účinností, je možné například pasivní chlazení na přímém slunci a není problém s provozní teplotou -40°C až +50°C.

Flexibilní, rychlý a snadný způsob práce

Nastavitelnou dobu odezvy regulátoru lze nastavit mezi <30 ms až 100 s a regulační algoritmy lze přizpůsobit různým oblastem použití. Zaznamenaná data lze navíc exportovat přes USB flash disk a aktualizovat firmware přes USB flash disk nebo vzdálenou správu. Systém má samozřejmě i společná komunikační rozhraní Modbus TCP a IEC 60870-5-104.

a-eberle

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář