Požár transformátoru na Hooverově přehradě byl rychle uhašen

Datum 20.07.2022

Hooverova přehrada je na hranici amerických států Nevada a Arizona. Foto: René Pajurek

Na Hooverově přehradě, která se nachází na hranici Arizony a Nevady, včera vybuchl transformátor. Americký úřad pro rekultivaci (Bureau of Reclamation’s), který přehradu provozuje, na Twitteru oznámil, že přibližně v 10 hodin dopoledne místního času došlo k požáru transformátoru A5. Nebyli hlášení žádní zranění a dodávka elektřiny byla zřejmě nepřerušena.

Video ukazující oblak černého dýmu stoupající z malého požáru na plošině poblíž hladiny jezera Mead zveřejněné na sociálních sítích po vypuknutí požáru ukazuje bezprostřední následky malé exploze. Požár byl uhašen po 30 minutách pracovníky přehrady a hasičským sborem Hooverovy přehrady.

Hooverovu přehradu postavili Američané během velké hospodářské krize v letech 1931 až 1936. V době veliké nezaměstnanosti byla pro mnoho lidí odstěhovat se za prací na této přehradě, šance na lepší život. Do Las Vegas, tehdy malého města s asi 5 000 obyvateli, se sjelo 10 000 až 20 000 nezaměstnaných. V blízkosti přehrady byl zřízen vládní tábor pro zeměměřiče a další personál, který byl brzy obklopen táborem squatterů doufajících, že dostanou také nějakou práci na tomto projektu. Mnozí z nich práci opravdu našli.

Vodní elektrárna na Hooverově přehradě vyrábí více než tři terawatthodiny elektřiny ročně a zadržuje vodu v jezeru Mead. Vodní elektrárna dodává energii milionům lidí na západě Spojených států. V zákonech přijatých Kongresem během výstavby byla označována jako Hooverova přehrada podle prezidenta Herberta Hoovera.

René Pajurek
zdroj: USA Today

Napsat komentář