Solární baterie za miliardu. Energetický Holding Malina řeší obrovskou poptávku po fotovoltaice v ČR  

Datum 20.07.2022

Foto: Malina Group

Firmy v České republice začínají čím dál častěji řešit nedostatek komponentů společně se zvyšujícími se cenami surovin pro fotovoltaické elektrárny. Energetický Holding Malina, který bude také generálním partnerem elektrotechnické výstavy, která se koná za dva měsíce v Ostravě, uzavřel nejvyšší obchod ve své historii a nechal si vyrobit 8 tisíc lithiových baterií v hodnotě 1 miliardy korun. Jde o dosud největší investici firmy. Díky tomuto kroku si firma zajistí dostatek materiálu na instalace pro své klienty do konce roku 2022. Žádosti o dotace na fotovoltaické elektrárny v ČR za poslední měsíce rekordně rostou. 

Cyril Regner, zakladatel a majoritní vlastník Energetického Holdingu Malina: Jde o dosud největší a nejvýznamnější investici v historii firmy. V Česku rekordně stoupá poptávka po fotovoltaice, společně s tím se firmy potýkají s celosvětovým nedostatkem důležitých komponentů pro fotovoltaické elektrárny.  Závazek našim klientům instalovat elektrárny v nejrychlejším čase na trhu bereme velmi vážně a jsem rád, že díky naší dlouholeté přítomnosti na Čínském trhu se nám podařilo zajistit nad rámec standardních objednávek výrobní kapacity pro 8000 baterií do konce roku. Už nyní plánujeme další výrobu v objemu 20 tisíc kusů lithiových baterií, která nám zajistí dodatečnou montážní kapacitu na rok 2023. Obchod by měl být uzavřen letos v listopadu.” 

  • Poptávka po fotovoltaických elektrárnách v Česku láme rekordy, počty žádostí o dotace jsou za šest měsíců letošního roku vyšší než za celý loňský rok  
  • Energetický Holding Malina uzavřel nejvyšší obchod ve své historii: nechal si vyrobit 8 tisíc lithiových baterií v hodnotě 1 miliardy korun
  • Každá z baterií má kapacitu 10 kWh 
  • Cílem obchodu je zajistit výrobky pro fotovoltaické elektrárny a uspokojit stoupající poptávku zákazníků do konce roku 2022 
  • Podle České fotovoltaické asociace chybí na trhu nejen zaměstnanci, ale nedostává se také důležitých komponentů 

Petr Maule, ředitel České fotovoltaické asociace: „Při výstavbě nových fotovoltaických elektráren se dnes elektromontéři potýkají hlavně s postcovidovým výpadkem materiálu. Výpadek tedy není jen v elektrotechnickém oboru, ale dotýká se napříč úplně všemi resorty – někdo zkrachoval v průběhu krizového období, někomu na konci krize utekli zaměstnanci a výsledkem výroby a zvýšené poptávky je nedostatek moderních prvků, technologií a často i prvotních surovin, včetně operativního množství dopravy a logistiky. 

Odhaduji, že tato situace potrvá ještě 12-18 měsíců. Musíme se tedy smířit s dlouhými dodacími lhůtami u hybridních střídačů, baterií, BMS nebo některých nových typů vysoce účinných modulů. Aktuální situace pro někoho přináší ztráty a problémy s nedostatkem, pro jiného však možné příležitosti a nové investice, takže je nutné si počkat na výsledky trhu startupových firem.” 

Například jen cena lithia, klíčového komponentu pro solární baterie, vzrostla za posledních šest měsíců více než dvojnásobně.  Podle webu tradingeconomics.com stála letos v lednu tuna lithia 200 tisíc CNY/tunu, nyní se obchoduje 475 tisíc CNY/tunu (CNY – čínský jüan). Na specializované burze London Metal Exchange se pak tuna sloučeniny lithného karbonátu prodává za cenu 75 tisíc amerických dolarů.

Energetický Holding Malina uzavřel obchod na nákup 8 tisíc lithiových baterií v hodnotě 1 miliardy korun prostřednictvím své sesterské čínské společnosti Regner Industries ve spolupráci s Shenzen UFO Power Co. Ltd., výrobním a technologickým partnerem Holdingu.

Baterie jsou klíčovou součástí solárních panelů a slouží k ukládání vyrobené energie. Energetický Holding Malina si jejich výrobu zajišťuje pod vlastní značkou Gen2/Malina tak, aby garantovala jejich nejvyšší možnou kvalitu na trhu. 

Generální partner elektrotechnické výstavy Volty.cz, společnost Malina Group

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář