Nový hráč plánuje vybudovat portfolio větrných a solárních elektráren o výkonu v řádech gigawattů spolu s řešením pro skladování energie

Datum 21.07.2022

Foto: Rezolv

Včera zahájila činnost nová společnost Rezolv Energy jako nezávislý výrobce udržitelné energie. Firma byla založena s cílem vybudovat novou éru udržitelné energetiky ve střední a jihovýchodní Evropě. Společnost, která sídlí v Praze, staví na patnáctileté tradici v oblasti udržitelné energie v České republice a regionu CEE.

Společnost podpořená 500 miliony eur od společnosti Actis bude poskytovat udržitelnou energii bez dotací za dlouhodobě stabilní cenu komerčním a průmyslovým uživatelům a dalším odběratelům v celém regionu. Mezi odběratele budou patřit supermarkety, pivovary, telekomunikační společnosti a další velké podniky.

Společnost Rezolv plánuje vybudovat portfolio větrných a solárních elektráren o výkonu v řádech gigawattů a stejně tak řešení pro skladování energie. Tím pomůže společnostem a státům v celém regionu uspokojit energetické potřeby v reakci na současné problémy v energetické bezpečnosti a politiky v oblasti klimatu. Společnost bude realizovat projekty obnovitelné energie od pozdní fáze vývoje přes výstavbu až po dlouhodobý provoz.

Ačkoli je společnost nově založená, její vedoucí tým působí v Praze již více než deset let a v minulosti v České republice realizoval a řídil řadu energetických projektů, včetně následujících:

  • Větrná elektrárna o výkonu 18 MW v Horní Loděnici u Olomouce, která se skládá z devíti větrných turbín o výkonu 2 MW. Projekt byl původně postaven v letech 2008/9 a od roku 2010 je řízen manažerským týmem společnosti Rezolv.
  • Solární elektrárna RETA, která zahrnuje více než 96 000 solárních panelů ve třech parcích, a to v Mimoni (4,4 MW), Točníku (2,1 MW) a Lomečku (0,9 MW). Tým společnosti Rezolv řídil výstavbu v roce 2010 a od té doby projekty provozuje.

Česká republika zůstává klíčovou strategickou prioritou společnosti Rezolv, která bude zaměstnávat talentované české inženýry, aby jí pomohli růst na místní i mezinárodní úrovni.

Jim Campion, výkonný ředitel společnosti Rezolv, řekl: „Rostoucí náklady na energii, zvýšené obavy o bezpečnost, požadavky na splnění klimatických cílů a očekávání zainteresovaných stran vedou k přehodnocení využívání energie i její výroby. Soukromé ale také veřejnoprávní společnosti dnes zjišťují, že jejich tradiční závislost na fosilních palivech je mnohem méně životaschopná.“ 

„Velmi nás povzbudilo, když na začátku roku česká vláda zahrnula podporu obnovitelných zdrojů energie do svého původního politického prohlášení. Během předsednictví v Radě EU pokračuje v prosazování významu obnovitelných zdrojů energie pro snížení závislosti na ruských fosilních palivech. Společnost Rezolv byla založena proto, aby tento přechod urychlila. Naše zkušenosti v kombinaci s dlouhodobými investicemi jednoho z předních světových investorů do udržitelné infrastruktury nám dávají finanční sílu k urychlení rozsáhlých projektů v oblasti obnovitelných zdrojů v České republice a v celé střední a jihovýchodní Evropě.“

Společnost Rezolv se v rámci své strategie zavázala dodržovat také nejvyšší standardy v oblasti životního prostředí, sociální oblasti a správy a řízení (ESG přístup). Plán společnosti zahrnuje zajištění trvalého pozitivního odkazu v každé komunitě, kde investuje a působí. Projekty budou dodržovat osvědčené postupy a mezinárodní standardy včetně zásad Equator a standardů IFC pro environmentální a sociální výkonnost.

Lucy Heintz, vedoucí oddělení energetické infrastruktury společnosti Actis, uvedla: „Toto oznámení je pro společnost Actis zlomový okamžik, protože podepisujeme naši první investici do energetické infrastruktury ve střední a jihovýchodní Evropě s ambicí vybudovat a provozovat přední platformu pro obnovitelné zdroje energie. Naše investice v tomto regionu jsou v souladu s naší strategií budovat lídry v oblasti udržitelnosti tam, kde najdeme příležitosti k podpoře transformace energetiky, což je důležité zejména proto, že potřeby energetické bezpečnosti vedou k rychlejšímu zavádění obnovitelných zdrojů energie.”

Ondřej Hampl

Napsat komentář