Malé, ale důležité: Plynulejší 3D tisk díky mini lineárním vedením

Datum 22.07.2022

Rychlejší a přesnější je nový typ 3D tiskáren AZTEQ společnosti Trilab. Plynulejší pohyb tiskové hlavy tiskáren zajišťují malá lineární vedení SRS značky THK, které navrhla a dodala strojírenská firma HENNLICH. Foto: Trilab/HENNLICH

Rychlejší a přesnější – takový je nový typ 3D tiskáren AZTEQ společnosti Trilab. Plynulejší pohyb tiskové hlavy tiskáren, které jsou tak rychlejší a přesnější zajišťuje miniaturní lineární vedení SRS. Díky němu dokáží 3D tiskárny například tisknout preciznější modely. Miniaturní lineární vedení do nového typu tiskáren společnosti Trilab, která je součástí světové jedničky ve vývoji a výrobě 3D tiskáren, firmy Prusa Research, navrhla a dodává litoměřická strojírenská firmy HENNLICH.

„Se společností Trilab spolupracujeme již od roku 2019. Miniaturní lineární vedení SRS značky THK splňuje všechny požadavky na co nejhladší a nejplynulejší pohyb. Lineární vedení se páruje speciálně přímo ve výrobě v Japonsku. Zajímavostí této aplikace je, že v novém typu tiskárny AZTEQ naše lineární vedení pracuje dlouhodobě při teplotě 80°C.“ říká Radek Kadlec, produktový manažer pro lineární vedení ve firmě HENNLICH.

Nový typ 3D tiskáren je určen pro průmyslovou výrobu. Jejich využití dává smysl především při prototypování nebo malosériové výrobě. V obou případech jde vedle objevení dalších možností zejména o úsporu času a peněz. Tiskárny AZTEQ dokáží tisknout modely až do výšky 900 milimetrů.

Co u společnosti Trilab rozhodlo o spolupráci s firmou HENNLICH a využití navržených lineárních vedení SRS značky THK? „Určitě to byl rozměr, poměr cena/výkon, vstřícnost při jednání a značka, která patří mezi top pět na světě. Z technického hlediska byl pro nás největší přínos v tom, že lze napárovat kolejnice s vozíkem, a tím se dosáhne plynulého chodu. Tato komponenta je pro tiskárny Trilab zásadní,“ vysvětluje Vojtěch Tambor, ředitel firmy Trilab, která disponuje při výrobě průmyslových 3D tiskáren unikátní delta kinematikou.

Martin Jonáš

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář