Největší vertikální farma na světě vyrostla v Dubaji

Datum 22.07.2022

Foto: Crop One

Elektrickou energii sice tato farma využívá ze sítě, která svým mixem složeným převážně ze zemního plynu a ropy není příliš ekologická, ale v budoucnu to její majitelé – Emirates a americká Crop One – chtějí změnit. Elektrickou energií mají v plánu čerpat převážně z fotovoltaických panelů, pro které je tato země přímo stvořená. Kolik energie farma spotřebuje (klimatizace zejména v tak horké lokalitě musí být náročnější než u nás), však společnost odmítla sdělit. V tom jsou Emiráťané tradičně tajemní, stejně jako v případě jejich indoorového lyžování Ski Dubai.

Když přijdete do obchodu s potravinami v Dubaji, špenát na regálech bude pravděpodobně z Evropy – nebo dokonce až ze Spojených států. Kvůli omezené orné půdě a vodě Spojené arabské emiráty dovážejí přibližně 90 % potravin. Procento dovážených potravin se ale brzy nepatrně sníží. V hale poblíž dubajského letiště totiž začíná nová vertikální farma pěstovat zhruba tisíc tun místní listové zeleniny ročně, tj. asi tři tuny denně.

Jedná se o hydroponickou farmu Bustanica o rozloze 30 tisíc čtverečních metrů, která se nachází nedaleko mezinárodního letiště Al Maktoum (DWC) a kterou napůl vlastní letecká společnost Emirates a americká firma se sídlem v Bostonu Crop One, uvedla společnost Emirates v pondělním prohlášení.

Společnost Bustanica využívá podle vyjádření Emirates výkonné technologie – strojové učení, umělou inteligenci a pokročilé metody – a vysoce specializovaný vlastní tým, který zahrnuje odborníky na agronomii, technology, zahradníky a rostlinolékaře. Nepřetržitý výrobní cyklus zajišťuje, že produkty jsou mimořádně čerstvé a čisté a pěstují se bez pesticidů.

U každého podnikatelského záměru je velice výhodné mít zajištěný odbyt svých výrobků. To Bustanica má. U Emirates se připraví každý den v průměru 200 000 jídel. Kromě toho společnost plánuje dodávat své potraviny i do supermarketů v Dubaji.

Samotná farma také spotřebuje o 95 % méně vody, než je potřeba k pěstování zeleniny na poli, kde se voda díky enormně vysokým teplotám rychleji odpařuje. Dále farma nepoužívá žádné pesticidy, protože se zelenina pěstuje v kontrolovaném prostředí a ihned se posílá do obchodů nebo do letecké společnosti. Podle společnosti se také kazí méně než produkty, které jsou dováženy tisíce kilometrů. Kromě toho se sníží celková uhlíková stopa ve srovnání s dováženými potravinami.

I když tato farma bude dodávat jen malý zlomek zeleniny, kterou denně spotřebuje téměř 10 milionů obyvatel Spojených arabských emirátů, je pravděpodobné, že se více podnikatelů nechá inspirovat a v této oblasti pak vzniknou další velké halové farmy. Pokud se budou při tomto způsobu farmaření více spoléhat na solární energii, která je v této oblasti téměř stoprocentní a budou využívat odsolenou vodu k zavlažování těchto zemědělských plodin, může to být pro Spojené arabské emiráty skutečná cesta ke snižování potravinové závislosti ze zahraničí.

Milan Matějíček
zdroj: tisková zpráva Emirates

Napsat komentář