Obchodní válka mezi USA a Mexikem kvůli energiím?

Datum 23.07.2022

Foto: Carlos Jairo, Pexels

Spojené státy ve středu zahájily obchodní válku proti Mexiku a obvinily vládu prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora ze zvýhodňování svých státních energetických a ropných společností na úkor amerických podniků.

Američané usilují o urovnání sporů v rámci dohody mezi USA, Mexikem a Kanadou – hrozí totiž k uvalení cel na řadu mexických výrobků. Američané se snaží s Mexikem dohodnout, uvedli však, že mexická politika podkopává americké společnosti. V tomto sporu se jedná o energii vyráběnou v USA ve prospěch mexické státní energetické společnosti Comision Federal de Electricidad (CFE) a ropné společnosti Petróleos Mexicanos (Pemex). Mexické ministerstvo hospodářství, které má na starosti obchodní jednání, ve stručném prohlášení uvedlo, že mexická vláda je ochotna dosáhnout “oboustranně uspokojivého” řešení ve fázi vzájemných konzultací.

Politika Mexika podle Američanů odrazuje od investic dodavatele čisté energie a společnosti, které se snaží nakupovat čistou a spolehlivou energii. Američtí představitelé dále uvedli, že Mexiko nereagovalo na obavy USA, které opakovaně vznášely v posledních 18 měsících.

Američané tvrdí, že Mexiko různými odklady, zamítnutími a zrušeními v rámci schvalovacího procesu brání americkým společnostem působit v mexickém energetickém odvětví, včetně projektů v oblasti obnovitelných zdrojů energie, skladování ropy a čerpacích stanic.

Mexický prezident zase bez důkazů tvrdí, že minulé vlády byly podplaceny nadnárodními společnostmi, aby jim umožnily vstup na mexický trh a zničily státní energetické společnosti.

Američtí představitelé a jejich podniky si od loňského roku stěžují, že mexická politika v oblasti energetiky, kterou zavedl mexický prezident López Obrador, poškozuje americké podniky a investory. Od svého nástupu do funkce v roce 2018 se totiž tento levicový nacionalista, snaží získat zpět státní kontrolu nad energetickým průmyslem. Sice se mu nepodařilo zrušit změnu ústavy z roku 2013, která otevřela obě odvětví (ropu a elektřinu) soukromým investorům, ale postupně měnil předpisy a zákony tak, aby posílil dominantní roli tamních společností CFE a Pemex.

Mexický prezident zase tvrdí, aniž by předložil důkazy, že minulé vlády byly podplaceny nadnárodními společnostmi, aby jim umožnily vstup na mexický trh a zničily státní energetické společnosti, čímž byla ohrožena energetická bezpečnost země a poškození spotřebitelů.

Úřad obchodního zástupce USA uvedl, že bude napadat kroky Mexika, včetně změn zákona o elektřině, které by upřednostnily distribuci energie vyrobené CFE před větrnou a solární energií vyrobenou společnostmi ze soukromého sektoru. USA rovněž tvrdí, že Mexiko různými odklady, zamítnutími a zrušeními v rámci schvalovacího procesu brání americkým společnostem působit v mexickém energetickém odvětví, včetně projektů v oblasti obnovitelných zdrojů energie, skladování ropy a čerpacích stanic.

Podle dohody mezi oběma zeměmi musí USA a Mexiko zahájit jednání do 30 dnů. Pokud tato jednání nepovedou k řešení, mohou USA požádat o ustavení skupiny odborníků. Pokud ani tam nedojde k dohodě, mohly by USA zavést dovozní cla na mexické výrobky, aby kompenzovaly škody, které utrpěly americké společnosti.

Tato akce pravděpodobně dále zvýší napětí mezi americkou a mexickou vládou, především v otázkách energetiky a obchodu. Mexičané napětí příliš nemírní, dokonce (znovu) vytasili i velmi citlivou otázkou vydání spoluzakladatele WikiLeaks Juliana Assange do USA.

Mexiko bylo v loňském roce po Kanadě největším obchodním partnerem USA, mezi zeměmi se přepravilo zboží v hodnotě 665 miliard dolarů. Případná obchodní válka by pro Mexiko nebyla příliš prospěšná. Jeho schopnost najít si rychle nové obchodní partnery je horší než u jeho severního souseda.

Mexická vláda loni přijala nový zákon o elektřině, který dává přednostní přístup do sítě elektrárnám CFE bez ohledu na jejich náklady a účinnost, a to na úkor větrných a solárních elektráren, které jsou většinou ve vlastnictví soukromých investorů. Mexický nejvyšší soud v dubnu těsným rozdílem neprohlásil zákon o elektřině za protiústavní a ponechal jej v platnosti. Přesto společnosti podaly stovky žalob k federálním soudům, kteří budou případ od případu rozhodovat, zda zákon porušuje ústavu.

Richard Pappen
zdroj: Bloomberg

Dny teplárenství 700 x 200 px

Komentáře k článku (1)

  1. V článku chybí vedle ,,náklady a účinnost”to hlavní SPOLEHLIVOST.A Mexičani nejsou blázni jako tady v EU a EU se probere až bude masívní blackout a jeho důsledkem budou tisíce mrtvých.

Napsat komentář