
Odvádění tepla z rozváděčových a jiných průmyslových skříní
12.04.2022Jednou z otázek při návrhu průmyslových skříní s elektrickými i neelektrickými komponenty je výběr v...
Datum 28.07.2022
Kondenzační jednotky s chladivem CO2 jsou ideálním chladicím systémem pro prodejny potravin. Foto: Panasonic
K vyřazování látek poškozujících ozónovou vrstvu (jedná se například o freony) dochází po celém světě v zájmu ochrany životního prostředí. Mezi nejúčinnější alternativy za tyto škodlivé látky patří oxid uhličitý.
Historie využívání CO₂ pro účely chlazení se začala v Panasonic Heating & Cooling Solutions psát v roce 2010. Společnost tehdy představila svou vůbec první jednotku CO₂ Cold Chain pro maloobchodní aplikace v Japonsku a v roce 2017 chlazení oxidem uhličitým uvedla v Evropě. Dnes je na trhu celá řada inovativních řešení chlazení, včetně nejnovější středně a nízkoteplotních 4HP jednotek, uvedených na trh na začátku roku 2022. Navíc se letos Panasonic zavázal rozšířit své portfolio chladicích řešení využívajících zmíněné přírodní chladivo.
CO2 má jako přírodní chladivo oproti jiným látkám mnoho výhod:
Přírodní chladivo CO₂ rovněž není tak toxické ani hořlavé jako jiné alternativy. Má navíc nulovou hodnotu ODP (Potenciál k poškozování ozónové vrstvy) a GWP (Potenciál globálního oteplování) na hodnotě 1. To z oxidu uhličitého dělá nesmírně atraktivní chladivo z hlediska šetrnosti k životnímu prostředí, protože v případě úniku se do atmosféry uvolní pouze přírodní látky. Má také schopnost rekuperace tepla s možností jeho dalšího využití.
Rostoucí řada vysoce kvalitních chladicích řešení Panasonic využívajících přírodní chladivo CO₂ (R744) nyní nabízí chladicí výkony od 2 kW do 16 kW. Jednotky jsou ideální pro instalaci v chladicích skříních, chladírnách, mrazírnách v maloobchodech s potravinami a dále v hotelech, skladech, večerkách, v oboru zdravotnictví (např. farmaceutické laboratoře) nebo průmyslu (např. zpracování potravin).
Igor Walter