Létající auto Samson Switchblade

Datum 03.08.2022

Létající auto Samson Switchblade bylo schváleno ke startu. Foto: Samson Sky

Switchblade je v angličtině sklápěcí nůž a právě tomuto noži evokují výsuvná křídla úchvatného létajícího auta od společnosti Samson Sky, jehož vývoj trval dlouhých 14 let. Americký federální letecký úřad (FAA) končně potvrdil technickou způsobilost této rychlé tříkolky s názvem Samson Switchblade, která se pouhým stisknutím tlačítka změní na letadlo s maximální rychlostí 322 km/h. Tým se nyní připravuje na letové zkoušky.

Nejen křídla se vysunují, také ocas se vyklopí z místa, kde je uložen za velkou tlačnou vrtulí, a pak se rozloží do velkorysého tvaru T. Samson tvrdí, že celá přestavba z pouliční tříkolky na letadlo trvá méně než tři minuty, a přestože celý proces ještě musí předvést na fyzickém prototypu, vypadá to, že to bude docela efektní proces.

Je poháněn tříválcovým kapalinou chlazeným motorem o objemu 1,6 litru a má výkon 190 koní. Ten je efektivně využíván jako generátor, který pohání elektrická kola v režimu pohonu a elektromotor vrtule, když je čas letět. Jako tříkolka může být v mnoha oblastech registrován jako motocykl a Samson uvádí, že je schopen vyvinout rychlost přes 200 km/h.

Standardní cestovní rychlost letounu Switchblade je 250 km/h, což umožňuje dolet 700 km na plnou palivovou nádrž o objemu 125 litrů. Pro vzlet je potřeba dráhu o délce 340 m a pro přistání stačí kratší dráha o délce 200 metrů. Po složení křídel a ocasu se snadno vejde do běžné garáže, neboť je vysoký jen 1,5 m a zabírá plochu 5,1 x 1,8 m, což je garáž potřebná pro běžné auto.

A teď to nejdůležitější: Cena Switchblade začíná na 150 000 dolarech. Limitovaná edice však vyjde na 770 000 dolarů. Ceny všech jejich modelů a technické specifikace jsou na stránkách společnosti Samson Sky.

Richard Pappen
zdroj: Aerospace Technology

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář