Náplast na kůži umožní pomocí ultrazvukových snímků pohled dovnitř těla

Datum 03.08.2022

Foto: Felice Frankel, MIT

Vědci z Massachusettského technologického institutu vytvořili unikátní snímač ve formě náplasti velikosti známky, který dokáže v reálném čase zobrazovat cévy a vnitřní orgány ultrazvukem s vysokým rozlišením. Podle článku zveřejněného na portálu MIT, může tento lehce nositelný miniaturní lékařský přístroj poskytovat nepřetržité ultrazvukové zobrazení vnitřních orgánů po dobu 48 hodin.

Tyto chytré přístroje se chovají jako obyčejná hrubá náplast o rozměrech 2×3 centimetry a se lepí přímo na kůži. Umožní tak diagnostiku a monitorování různých onemocnění, včetně některých srdečních chorob, komplikací souvisejících s těhotenstvím a několika druhů rakoviny.

Výzkumníci vyzkoušeli tyto náplasti na dobrovolnících a ukázali, že zařízení dokáže vytvářet živé snímky s vysokým rozlišením hlavních cév a hlubších orgánů, jako jsou srdce, plíce a žaludek. Náplasti si udržely silnou přilnavost a zachycovaly změny v orgánech pod nimi, když dobrovolníci prováděli různé činnosti, včetně sezení, stání, běhu a jízdy na kole.

Současná konstrukce vyžaduje připojení náplastí k přístrojům, které převádějí odražené zvukové vlny na obraz. Výzkumníci zdůrazňují, že i v současné podobě by nálepky mohly mít okamžité využití: Zařízení by například mohla být použita u pacientů v nemocnici, podobně jako EKG nálepky pro monitorování srdce, a mohla by nepřetržitě zobrazovat vnitřní orgány, aniž by technik musel držet sondu na místě po dlouhou dobu.

“Představujeme si, že bychom mohli mít krabici takových náplastí, z nichž každá by byla určena k zobrazování jiného místa na těle. Komunikovaly by s chytrým telefonem, kde by algoritmy umělé inteligence na požádání analyzovaly snímky.” řekl vedoucí autor studie Xuanhe Zhao, profesor strojního inženýrství a stavebního a environmentálního inženýrství na MIT. “Věříme, že to představuje průlom v oblasti nositelných zařízení a lékařského zobrazování.”

Pokud se tato zařízení podaří vyrobit tak, aby fungovala bezdrátově – na čemž tým v současné době pracuje – mohly by se z ultrazvukových náplastí stát nositelné zobrazovací produkty, které by si pacienti mohli vzít domů z ordinace lékaře nebo dokonce zakoupit v lékárně. Samotné uchycení není totiž nijak náročné – technik nejprve nanese na kůži pacienta tekutý gel a poté se na něj přitiskne snímač, který vysílá zvukové vlny do těla, jež se odrážejí od vnitřních struktur a vracejí se zpět k sondě, kde se ozvěna převádí na vizuální obraz.

Tento výzkum byl financován MIT, Agenturou pro pokročilé obranné výzkumné projekty (DARPA), Národní vědeckou nadací, Národními ústavy zdraví a Výzkumným úřadem armády USA prostřednictvím Institutu pro nanotechnologie na MIT.

Milan Matějíček
zdroj: MIT

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář