Kus modulu SpaceX se zřítil na Austrálii

Datum 04.08.2022

Kus vesmírného odpadu, který spadnul na pole v Austrálii. Foto: Brad Tucker

Farmář Mick Miners z Nového Jižního Walesu v Austrálii poprvé v životě spatřil na svých pozemcích něco, co ještě v životě neviděl. Myslel si, že jde o mrtvý strom. Po bližším prozkoumání a ověření od odborníků však zjistil, že to, co je doslova “zapíchlé” v jeho pozemku, spadlo z vesmíru.

Australská vesmírná agentura (ASA) později uvedla, že pochází z modulu společnosti SpaceX. Odborníci tento objev označili za vzácný, ale uvedli, že podobné události mohou být stále častější. Objekt sice dopadl na farmářovo pole už 9. července, ale Miners jej objevil až o několik týdnů později.

Později byly také poblíž nalezeny další dva kusy a ASA požádala každého, kdo by narazil na další předměty, aby kontaktoval horkou linku pro trosky, zřízenou společností SpaceX. Dr. Brad Tucker, astrofyzik z Australské národní univerzity, byl povolán, aby objekt prozkoumal. K podobným nálezům je volán často – v drtivé většině případů se ukáže, že se nejedná o vesmírný odpad.

Společnost SpaceX se dosud nepřiznala ani se nepřihlásila k údajnému vesmírnému odpadu. Podle článku 7 Smlouvy OSN o kosmickém prostoru a Úmluvy o mezinárodní odpovědnosti za škody způsobené kosmickými objekty je za škody, které raketa způsobí, odpovědná země, z níž byla vypuštěna. Tyto dohody ratifikovala Austrálie i USA.

Richard Pappen
zdroj: Mashable

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář