Ukrajinská jaderná elektrárna se vymkla kontrole, tvrdí šéf jaderné sekce OSN

Datum 04.08.2022

Záporožská jaderná elektrárna. Foto: Energoatom

Šéf OSN pro jadernou energetiku varoval, že největší evropská jaderná elektrárna na Ukrajině se “zcela vymkla kontrole”, a naléhavě vyzval Rusko a Ukrajinu, aby urychleně umožnily návštěvu odborníků v rozsáhlém komplexu, aby se situace stabilizovala a zabránilo se jaderné havárii.

Rafael Grossi, generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA – International Atomic Energy Agency), v úterním rozhovoru pro agenturu Associated Press uvedl, že situace v Záporožské elektrárně v jihovýchodním městě Enerhodar, které se ruská vojska zmocnila počátkem března, krátce po své invazi na Ukrajinu 24. února, je každým dnem nebezpečnější.

“V elektrárně byly porušeny všechny zásady jaderné bezpečnosti”, řekl.To, co je v sázce, je nesmírně závažné a nebezpečné.”

Grossi uvedl mnoho případů porušení bezpečnosti elektrárny a dodal, že se nachází “v místě, kde probíhá aktivní válka”, v blízkosti území kontrolovaného Ruskem. Dochází k “paradoxní situaci”, kdy elektrárnu kontroluje Rusko, ale její ukrajinský personál nadále řídí jaderný provoz, což vede k nevyhnutelným třecím momentům a údajnému násilí, uvedl Rafael Grossi.

Grossi dále zmínil, že dodavatelský řetězec zařízení a náhradních dílů byl přerušen, “takže si nejsme jisti, zda elektrárna dostává vše, co potřebuje”. Ruské obsazení Záporoží obnovilo obavy, že by mohlo dojít k poškození největšího z 15 ukrajinských jaderných reaktorů, což by mohlo vyvolat další mimořádnou událost podobnou havárii v Černobylu v roce 1986, nejhorší jaderné katastrofě na světě, která se stala asi 110 kilometrů severně od hlavního města Kyjeva.

Ruské síly obsadily silně kontaminovanou lokalitu krátce po invazi, ale koncem března předaly kontrolu zpět Ukrajincům. Grossi navštívil Černobyl 27. dubna a na Twitteru napsal, že úroveň bezpečnosti je varovná. Šéf IAEA (Mezinárodní agentura pro atomovou energii) uvedl, že kromě ochrany, aby se do elektrárny dostali, naléhavě požadují také spolupráci Ruska a Ukrajiny.

Richard Pappen
zdroj: Daily Mail

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář