Amazon kupuje výrobce iRobot Roomba za 1,7 miliardy dolarů

Datum 07.08.2022

Robotický vysavač iRobot Roomba j7. Foto: iRobot

Zdá se že největší internetový obchod Amazon je při penězích a s velkým apetitem kupovat další firmy. Po letošní akvizici slavného filmového studia MGM za 8,5 miliard dolarů se tato společnost rozhodla ke koupi výrobce robotického vysavače Roomba.

Společnost Amazon v pátek oznámila, že se dohodla na koupi společnosti iRobot Corp., výrobce robotického vysavače Roomba, za 1,7 miliardy dolarů. Roomba a další úklidová zařízení iRobot, včetně robotických mopů a čističek vzduchu, se připojují k portfoliu chytrých domácích zařízení vlastněných společností Amazon, které zahrnuje zvonky Ring a Alexu, virtuálního asistenta a reproduktor společnosti Amazon.

Roomba se poprvé dostala k zákazníkům před dvaceti lety. Raná verze za 200 dolarů měla potíže s překonáváním rohů a nohou židlí a dokonce padala ze schodů. O 20 let později však Roomba j7 podle společnosti dokáže rozpoznat více než 80 běžných předmětů, po dokončení práce se vrátí do doku a pak se sama vyprázdní. Nejdražší varianta se dnes v USA prodává za tisíc dolarů, u nás je cena lehce nad dvacet tisíc korun.

Společnost iRobot je sice známá především díky svým pojízdným úklidovým zařízením, ale technologie, která tyto přístroje pohání, sbírá také spoustu prostorových dat používaných k mapování domovů uživatelů. Některé skupiny zabývající se digitálními právy vyjádřily obavy, že tato data by mohla společnostem, jako je Amazon, pomoci zjistit informace o velikosti domů a dokonce i o jejich obsahu.

Společnost iRobot vykázala ve druhém čtvrtletí roku 2022 tržby ve výši 255,4 milionu dolarů, což je o 30 % méně než v předchozím roce. Společnost Amazon vykázala ve druhém čtvrtletí tržby ve výši 121,2 miliardy dolarů, což je o 7,2 % více než před rokem.

Milan Matějíček
zdroj: CNBC

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář