Egyptský ropný terminál pomohl Rusku vyhnout se sankcím

Datum 07.08.2022

Foto: Pexels

Rusko pravděpodobně našlo další způsob, jak přepravovat ropu, aby obešlo západní sankce, uvedla ve středu agentura Bloomberg. Podle ní k tomu pomůže ropný terminál El-Hamra v Egyptě, který má šest skladovacích nádrží, které pojmou 1,5 milionu barelů ropy a který provozuje egyptská společnost Western Desert Operating Petroleum Co.

Ráno 24. července dopravil tanker Crested do El Hamry náklad více než 700 000 barelů ropy. Během několika hodin jiná loď – tanker jménem Chris – odvezla z přístavu téměř veškerou ropu. Ta pak připlula do ropného terminálu Ras Shukhair nacházejícího se na egyptském pobřeží Rudého moře. Tento terminál totiž umožňuje míchat surovou ruskou ropu s egyptskou, čímž ztěžuje zjištění jejího původu. To vše posiluje trend většího utajování dodávek ruské ropy poté, co se jim evropští odběratelé začali vyhýbat.

Stále však není jisté, zda byl případ El-Hamra jednorázovou událostí, nebo zda se pro ruskou ropu stane pravidelným odběratelem. Není to poprvé, co Rusko tají původ ropných produktů kvůli jejich míchání. Koneckonců v květnu připluly tankery s ruskou ropou do přístavů v New Yorku a New Jersey, přestože USA uvalily na ruské přepravce energie embargo.

Pavel Černý
zdroj: Bloomberg

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář