Plug-in hybridy získávají v Americe na popularitě poté, co ztratily přízeň elektromobilů

Datum 08.08.2022

Foto: Andrew Miller, Unsplash

V poslední době ve Spojených státech prudce vzrostl prodej automobilů, které mohou na krátké vzdálenosti jezdit pouze na elektřinu a na delší cesty jsou vybaveny benzinovým motorem. Prodej plug-in hybridů v Americe stoupá, částečně kvůli nedávnému prudkému nárůstu cen benzínu. Informoval o tom deník New York Times.

Podle Wards Intelligence prodaly automobilky v loňském roce rekordních 176 000 takových vozů, což je více než dvojnásobný nárůst oproti 69 000 v roce 2020. Letos by podle analytiků mohl prodej plug-in hybridů dosáhnout 180 000, a to i přesto, že celkový trh s novými automobily klesne podle odhadů na 14,4 milionu z 15,3 milionu.

Plně elektrické automobily mají ve Spojených státech přibližně 5 % trhu s novými automobily a většina analytiků a vedoucích pracovníků v tomto odvětví očekává, že nakonec překonají hybridy, protože výrobci automobilů se zavázali k eliminaci emisí, které významně přispívají ke změně klimatu. Hybridy – v čele s rostoucím výběrem plug-inů – však stále tvoří asi 7 % prodejů a toto číslo může ještě nejméně několik let růst.

Automobilky se snaží zvýšit výrobu elektromobilů, přestože nabídka baterií neroste dostatečně rychle. Částečně i proto je tam průměrná cena nového elektromobilu v současnosti 66 000 dolarů. To otevírá prostor pro plug-in hybridy.

Na rozdíl od konvenčních hybridů, které lze tankovat pouze benzin a jsou závislé na motorech, mohou plug-in varianty fungovat výhradně na bateriový pohon. A protože tyto vozy mají menší baterie než plně elektrická vozidla, mohou být cenově dostupnější. Tyto vozy jsou atraktivní také proto, že nemusí být zapojeny do sítě po mnoho hodin, aby se plně nabily. Na cestách je lze doplnit benzinem, čímž se eliminuje obava z dojezdu, která mnoho lidí odrazuje od koupě elektromobilů.

Plug-in hybridy byly navrženy jako přechodná technologie, která lidem představila výhody elektrického pohonu a zároveň zmírnila jejich obavy z této technologie. Nyní, když může tankování benzínu v Americe stát 100 dolarů a více, se někteří lidé na tyto vozy znovu zaměřují. Navíc tam mohou uplatnit nárok na federální daňový odpočet až do výše 7 500 USD.

Richard Pappen
zdroj: New York Times

Napsat komentář