Ruské drony v ohrožení. Ukrajinský startup na ně vyvinul speciální pušku

Datum 08.08.2022

Protidronová puška KVS G-6. Foto: Kvertus Technology

Startup v západní Ukrajině vyvinul protidronovou zbraň, která údajně dokáže zaměřit ruské drony na vzdálenost přes tři kilometry. Ukrajinská společnost Kvertus Technology vyrobila protidronové pušky s názvem KVS G-6 s dosahem až 3,5 kilometru. KVS G-6 byla vyrobena v Ivanofrankivské oblasti, jejíž hlavní město bylo dvakrát bombardováno Rusy.

Kvertus Technology už vyrobil 80 těchto protidronových zbraní a dalších více než 100 kusů je prý už objednáno. Cena těchto zařízení je 12 000 dolarů. Podle výrobce může zbraň narušit přenos videa a dálkového ovládání na frekvencích 2,4 a 5 GHz, stejně jako signály GPS L2 [a L1] a Glonass.

Bezpilotní letouny jsou ústředním prvkem ukrajinského i ruského válečného úsilí, obě strany je nasazují k různým účelům. Vedle provozování vlastních vzdušných dronů nasadila Ukrajina také dálkově ovládaný pozemní dron vybavený 7,62mm kulometem. Na ruské straně údajně pomáhal Kremlu čínský výrobce dronů DJI, který ukrajinským uživatelům znemožnil detekci dronů pomocí softwaru DJI AeroScope, zatímco Rusko mohlo tento produkt používat. Společnost DJI od té doby pozastavila činnost v Rusku a na Ukrajině.

Richard Pappen
zdroj: Bulgaria Military

Napsat komentář