Používali byste u nejnovějšího Ferrari bezpečnostní systémy staré přes 60 let?

Datum 11.08.2022

PF4/6/7 xPole Residual Current Circuit Breaker

Moderní doba chrlí na zákazníky spotřebiče se samými superlativy – nejvýkonnější, nejúspornější, nejmenší a podobně. To je zapříčiněno rozmachem použití nejmodernějších technologií v těchto spotřebičích. V téměř každém spotřebiči nyní nalezneme usměrňovač a zejména u bílého elektra i systémy řízení otáček.

Výrobci přístrojů na tento trend včas zareagovali a uvedli na trh další typy proudových chráničů, které si oproti typu AC dokáží poradit nejen se střídavým reziduálním proudem, ale i s jinými formami reziduálního proudu, které mohou být moderními spotřebiči generovány. Více informací o ostatních typech lze nalézt zde.

Nicméně na tento nastolený trend mnoho elektrikářů v České republice ještě nezareagovalo a stále používají ten nejzákladnější typ AC. Použití typu AC v moderní elektroinstalaci se dá připodobnit k použití 60 let starého bezpečnostního systému na nejnovějším Ferrari. Proudové chrániče typu AC prokázaly účinnost a opodstatnění použití rozdílové ochrany a tím si samozřejmě vysloužily neoddiskutovatelnou pozici „v rozváděči“, jenže je nutné reflektovat nové požadavky kladené na tyto přístroje a toho „obyčejné“ typy AC zkrátka již nejsou schopné.

Použití typu AC v moderní elektroinstalaci se dá připodobnit k použití 60 let starého bezpečnostního systému na nejnovějším Ferrari.

Jan Marek, eaton Product Specialist

Použití typů AC v jiných zemích

Na limity použitelnosti proudových chráničů typu AC a jejich „morální zastaralost“ pro moderní elektrické instalace již reagovalo mnoho evropských zemí. Ve svých modifikacích harmonizačního dokumentu HD 60364 (národních obdobách naší ČSN 33 2000) již zakazují pro obecné účely použití proudového chrániče typu AC, a jako minimální úroveň ochrany požadují použití typu A. Mezi tyto země mimo jiné patří:

  • Švýcarsko
  • Německo
  • Dánsko
  • Finsko
  • Nizozemsko
  • Norsko
  • Rakousko
  • Irsko (nezakazuje typ AC, ale nedoporučuje jej)

Z výše uvedeného vyplývá, že je celoevropským trendem odklon od proudových chráničů typu AC k chráničům alespoň typu A. Společnost Eaton samozřejmě tento trend vnímá velmi pozitivně a vidí v něm příležitost, jak učinit elektroinstalaci v domovních aplikacích ještě robustnější a bezpečnější. I proto jsme upravili ceny typů A na ceny typů AC.

Jan Marek

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář