Elektřina: Řešení krizových situací v domácnosti

Datum 12.08.2022

Foto: Freepik

Od počátků používání elektrické energie se populace postupně rozdělila na rozvážné a hrdiny. Patříte mezi ty, co se elektřiny bojí a doma nevymění ani žárovku? Nebo nemáte problém šroubovákem testovat, zda je kabel „živý“? Ať už jste v kterékoli skupině, máme pro vás pár dobrých rad, co dělat, když se přihodí nepředpokládaná situace. A zrovna ve chvíli, když to nejméně očekáváte. 

Měl by to někdo kontrolovat? 

To napadne každého, kdo měl doma alespoň jednou problém s elektroinstalací. Jistěže ano, máme na to i legislativu. Konkrétně ČSN 33 1500 (Revize elektrických zařízení) a ČSN 33 2000-6 ed. 2 (Elektrické instalace nízkého napětí – Část 6: Revize). U rozvodů odpovídajícím současným technickým požadavkům stačí revizní kontrola provedená každých 5 let, u starších rozvodů je doporučená lhůta kratší (1 nebo 2 roky). Bydlíte-li v bytě, zeptejte se domovníka na termín poslední odborné prohlídky a zkoušky. Pokud bydlíte v rodinném domě, zkuste se detailněji podívat v dokumentech. 

Zase nás vytápějí? 

Z pohledu statistiky jsou problémy související s vytopením v bytových domech časté. Každý, komu zatekla voda od horního souseda do rozvodné skříňky nebo zásuvek, by mohl vyprávět. Četnou frekvenci mají i problémy související s věkem elektroinstalace, ale také s materiálem. Hliníkové vodiče tečou, zmenšují se. Proto vyžadují dotahování na spojích, nejlépe minimálně jednou za rok, a to zejména v zásuvkách a rozvaděčích. Samozřejmě je předtím nutné vypnout hlavní jistič nebo pojistky. Nedotažené spoje jiskří až tak, že doslova vyhoří. To jsou ty „běžné“ požáry způsobené zanedbanou elektroinstalací. 

 
Věděli jste, že…? 

Požár spojů může vzniknout i v zásuvce, v které není nic zapojené? Je to běžný jev zejména u starých elektroinstalací. Pokud vám ale jiskří zásuvky, nechte je prohlédnout odborníka. 

Stručný krizový manuál 

Každý záchranář, ale i krizový manažer zná klíčové tajemství: Krizová situace vyžaduje řešení, které má přesný postup. Pokud vám „vypadne elektřina“, nemusíte hned volat havarijní službu. Tak, jako v každé krizové situaci, i v tomto případě platí základní pravidlo: žádná panika. A pak je třeba s rozvahou jednat: 

  • Pokud jste potmě, hledejte náhradní světlo. 
  • Pokud jste doma s dětmi, uklidněte je a zajistěte, aby zůstaly tam, kde jsou. 
  • Rozhlédněte se a zjistěte, zda nefunguje všechno, nebo jen něco. 
  • Pokud nefunguje jen televizor nebo mikrovlnka, problém bude buď v nich, nebo vypadl jistič
  • Pokud vám zhaslo světlo v obýváku a všude jinde se svítí, také to zřejmě zvládnete výměnou žárovky, zapnutím jističe nebo výměnou pojistky. 
  • Vypněte co nejvíce spotřebičů. 
  • Nezapomeňte vypnout i spotřebiče, které „vypadly“. 
  • Zkontrolujte hlavní jistič, jističe a pojistky, obvykle jsou ve skříňce poblíž vchodových dveří, ve které je i elektroměr
  • Vypadlý jistič je v dolní poloze vypnutý, zapněte jej směrem nahoru. 
  • Pokud po zapnutí problém trvá, je potřeba volat havarijní službu
  • Do vyměňování starých pojistek se nepouštějte, pokud to neumíte. 
  • Pozor! Pokud nezkontrolujete hlavní jistič, havarijní službu k vám nepošlou. 

Náš tip: 

Buďte připraveni, mějte doma po ruce „pohotovostní balíček“: náhradní světlo a kontakt na havarijní službu vašeho dodavatele elektřiny. V dnešní době stačí, když máte po ruce mobil. Ve vlastním zájmu vysvětlete všem dospělým členům domácnosti, kde jsou pojistky, jističe. Obvykle poblíž vchodových dveří, ale není to pravidlo. Udělejte také instruktáž, čím a jak lze otevřít skříňka, ve které jističe a pojistky jsou. Samozřejmě i s postupem, jak jističe zapnout a pojistky vyměnit. Vysvětlete také, kde jsou náhradní žárovky. 

Co nám to zase vyhodilo pojistky? 

Pokud jste výpadek elektřiny vyřešili zapnutím jističů, zamyslete se. Každý jistič či pojistka v podstatě dělá „svou práci“ na 100 % právě tehdy, když odpojí od elektřiny to, co je třeba, protože síť je přetížená a to přetížení muselo něco způsobit. Nejčastěji jde o to, že bylo najednou zapojeno příliš mnoho spotřebičů. Proto svou domácí elektroinstalaci zbytečně nepřetěžujte. 

Pokud se ale u vás doma výpadky opakují, zavolejte odborníka. Vaše elektroinstalace potřebuje zkontrolovat a je nezbytná její odborná prohlídka a zkouška. Revizní technik po diagnostice navrhne buď opravu, nebo údržbu elektroinstalace a jejích koncových komponent. V nezbytných případech může navrhnout i kompletní výměnu. 

Je nutné mít doma zkoušečku a náhradní instalační materiál? 

Pokud jste elektrikář nebo elektroinstalatér, tak samozřejmě ano. Ve všech ostatních případech se například do výměny vyhořelých zásuvek nebo vypínačů raději nepouštějte. Odborné a někdy i nebezpečné úkony a činnosti přenechte odborníkům. Uspokojte se s tím, že budeme mít doma nezbytnou zásobu náhradních žárovek. Ty totiž dokážete vyměnit i sami. 

Radim Pilek, Legrand

Výstava Volty 700 x 200 px

Komentáře k článku (1)

  1. Vyřeší to minijaderné elektrárny. Věřím dokonce, že jednou budou i jen pro vesničku, rondel nebo jednu domácnost.

Napsat komentář