Revoluční dopravní prostředek s nulovými emisemi

Datum 12.08.2022

Foto: Siemens

Vzhledem k tomu, že 40 % světové populace žije v pobřežních oblastech, budou elektrické hydroplány REGENT první stroje, které nabídnou bezpečnou, levnou, rychlou a bezemisní dopravu pro tento segment. Mezi prvními zákazníky společnosti REGENT patří firmy z leteckého průmyslu či provozovatelé trajektové dopravy a poskytovatelé logistických služeb.

REGENT Seaglider se pohybuje výhradně nad vodou jako plně elektrický stroj typu WIG (Wing-in-Ground effect vehicle). K pohybu využívá jeden ze tří režimů – buď je nadnášen na trupu v blízkosti doku nebo při vplouvání a vyplouvání z přístavu používá tzv. hydrofoil (tj. podvodní křídlo), kdy se pohybuje rychlostí až 40 uzlů (kts), nebo letí nad hladinou rychlostí 160 uzlů při dopravě do cíle.

Při letu se vznáší několik metrů nad vodní hladinou a využívá jevu zvaného „přízemní efekt“, kdy letí na vzduchovém polštáři. Nabízí tak kombinaci vysoké rychlosti a pohodlí letadla a nízkých nákladů na provoz elektromobilu. Seaglidery se od předchozích strojů typu WIG liší tím, že mají podvodní křídla (hydrofoily), distribuovaný elektrický pohon a systém řízení FWB (fly-by-wire). Tyto prvky umožňují bezpečný provoz v přístavu, zvýšenou odolnost vůči vlnám a pohodlné cestování.

Srdcem veškerých nástrojů pro návrh, konstrukci a vývoj společnosti REGENT je portfolio Siemens Xcelerator, které zde hraje zásadní roli již od jejího založení v roce 2020.

„Naše firma chce na trh uvést nový revoluční dopravní prostředek, který by mohl změnit způsob přepravy osob i nákladu po vodě,“ uvedl Mike Klinker, technický ředitel a spoluzakladatel společnosti REGENT. „Vzhledem k tomu, že naše seaglidery jsou již blízko certifikace a uvedení do plné komerční výroby, potřebujeme stabilní a moderní platformu digitálních nástrojů, která by podporovala tempo našich inovačních cyklů a zároveň byla dostatečně komplexní, aby obsáhla tak složitý produkt, jako je ten náš. Platforma Siemens Xcelerator as a Service, tj. poskytovaná jako služba, je ideálním řešením pro digitálně orientovaný startup, jako jsme my. Nativní cloudová řešení typu Teamcenter X minimalizují administrativní režijní náklady a umožňují nám se stoprocentně soustředit na návrh, konstrukci, výrobu a inovace. Díky cenné spolupráci se společností Siemens a modelu předplatného získáváme významné výhody pro naše cash flow, což je pro každý startup zásadní.“

Vlajková loď společnosti REGENT, 12místný Viceroy, bude vyrobena v souladu s nejpřísnějšími bezpečnostními standardy. Se stávající bateriovou technologií bude stroj schopen obsluhovat trasy do 180 mil a s bateriemi nové generace až do 500 mil, a to v rámci stávající přístavní infrastruktury. Navíc jeho provoz jako vozidla typu WIG umožňuje námořní testování a certifikaci. Jedná se o efektivní cestu k uvedení do provozu, která zákazníkům umožní vyzkoušet si vysokorychlostní pobřežní mobilitu s nulovými emisemi dříve, než budou k dispozici možnosti elektrické letecké dopravy, a to při zachování podobné úrovně bezpečnosti.

„Revoluce v oblasti mobility i elektrifikace pokračuje úžasným tempem napříč celým průmyslovým odvětvím. Zároveň se ale nestává příliš často, že by se tyto dvě oblasti spojily s cílem vytvořit tak velkolepý a inovativní návrh produktu, který by řešil konkrétní problém, s nímž se potýkají pobřežní komunity po celém světě,“ řekl Dale Tutt, viceprezident pro průmyslovou strategii společnosti Siemens Digital Industries Software. „REGENT je průkopníkem v oblasti inovativní vysokorychlostní pobřežní dopravy a zároveň od samého počátku usiluje o dosažení nulových emisí. Naše portfolio Xcelerator as a Service jim pomáhá dosáhnout tohoto cíle rychleji.“

Lenka Hlavatá

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář