Jak se dá odstranit graffiti šetrně a ekologicky? Tři nejpoužívanější metody

Datum 13.08.2022

Foto: Kärcher

Nelegální graffiti způsobují každoročně škody za desítky milionů korun. Existuje celá řada metod, jak odstranit barvu ve spreji, jde to i šetrně a ekologicky. Jsou také způsoby, jak chránit povrchy jako preventivní opatření, takže graffiti pak lze odstranit snadněji a způsobem, který je méně ničivý pro povrch pod ním.

Čím hlouběji do povrchu dokáže barva proniknout, tím těžší je ji zase dostat ven. Komponenty, které odstranění obzvláště znesnadňují, jsou oleje, pojiva, hnací plyny, rozpouštědla a různé pigmenty. Nejběžnější tři typy graffiti jsou: barva a lak ve spreji, fixy a bitumenový sprej. Na jejich odstranění se také používají tři nejčastěji používané metody:

1. Vysokotlaké čištění horkou vodou

Jde o metodu, která se při odstraňování graffiti používá nejčastěji. Je účinná zejména na površích z umělého kamene nebo cihel. Výhodou je vysoký čistící výkon při malé spotřebě vody. Většinou se pracuje v teplotním rozsahu 60 až 80 stupňů Celsia, takže i případně použité chemické odstraňovače graffiti účinkují lépe a rychleji. 

2. Metoda tryskání částic

Pomocí této metody se dosahuje jemného odstranění odolných nečistot bez smáčení povrchů. Používá se kromě jiného i k mechanickému odstraňování graffiti, zejména z materiálů jako přírodní kámen nebo cihly. Při tomto postupu kompresor, do kterého byla přidaná přesná dávka spreje, vyrábí stlačený vzduch. Na trhu je k dispozici více než 2000 druhů postřikových prostředků, které se liší materiálem, tvrdostí, velikostí a tvarem granulátu. 

S vhodným typem a množstvím spreje spolu s tlakem vzduchu lze graffiti odstranit z řady povrchů. Existují však některé materiály, které nejsou vhodné pro tryskání částicemi, jako je kov, sklo nebo beton, protože je poškrábe nebo rozbije. Přidání malého množství vody do značné míry zabrání tvorbě prachu. Tato metoda pomáhá odstranit velkou část graffiti, zejména vrstvu, která je na povrchu. Pokud je povrch velmi savý, může vyžadovat následné čištění čisticími prostředky.

3. Tryskání suchým ledem

Jedná se o velmi šetrnou metodu. Lze ji proto použít na povrchy, pro které je tryskání částicemi příliš abrazivní, jako je sklo, kov nebo dlaždice. Tryskání suchým ledem je maximálně ekologické, protože zde nevzniká odpadní voda ani zbytky tryskacího prostředku, nepoužívají se chemikálie. Tryskacím médiem jsou pelety suchého ledu, plynného CO2 zmrazeného na teplotu -79 °C. Pelety dopadají na povrch rychlostí více než 150 m/s a extrémní rozdíl teplot dělá částice barvy křehkými, takže se roztrhají. Současně se pelety suchého ledu dostávají do trhlin, které se vytvořily v laku, sublimují přímo do plynného CO2 a prakticky odstřelují barvu pryč. 

Antigraffiti úpravy

Proti nástřiku graffiti neexistuje žádná ochrana, ale lze provést preventivní opatření, která usnadní odstranění sprejových barev a ochrání povrch před významným poškozením. Ale i s vhodnou ochranou na místě platí, že čím dříve se graffiti odstraní, tím to jde snáze.

Na trhu je k dispozici celá řada antigraffiti úprav. V zásadě existují dva různé typy antigraffiti nátěrových systémů, „obětovatelné“ a trvalé systémy. Dočasné ochranné nátěrové systémy – také známé jako obětovatelná ochrana – musí být znovu aplikovány po odstranění jakéhokoli graffiti. U semipermanentní ochrany zůstává na povrchu druhá vrstva, což je druh impregnace. Naproti tomu dočasné ochranné vrstvy se zcela opotřebovávají, protože jsou tvořeny pouze jednou vrstvou – většinou z téměř přírodních vosků, akrylátů nebo polysacharidů. Obecně jsou bez rozpouštědel. Pokud je aplikována barva ve spreji, lze graffiti z takových povrchů odstranit vysokotlakým čištěním horkou vodou.

Permanentní systémy vytvářejí na ošetřených plochách filmy odolné vůči rozpouštědlům a vydrží až deset let. Graffiti lze z takových povrchů snadno odstranit pomocí vhodného čisticího prostředku a savého hadříku. Vedlejším efektem je, že taková antigraffiti úprava nejen usnadňuje odstranění barvy ve spreji, ale také chrání výlohy obchodů, stěny atd. před mnoha dalšími druhy nečistot a vlivy prostředí, jako je UV záření.

Markéta Ciňková
zdroj: Kärcher

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář