Španělský gigant v oblasti obnovitelných zdrojů Iberdrola spouští největší solární elektrárnu v Evropě

Datum 13.08.2022

EIB bude financovat fotovoltaické elektrárny a větrné elektrárny v několika španělských obcích, které se nacházejí především ve venkovských oblastech Kastilie a Leónu a Extremadury. Foto: Iberdrola

Společnost Iberdrola, která se zabývá obnovitelnými zdroji energie, uvedla do provozu dosud největší evropskou solární elektrárnu, jejíž 590MW fotovoltaické pole Francisco Pizarro nyní dodává energii do sítě na jihozápadě Španělska.

Projekt solární elektrárny za 300 milionů eur, který je dosud největším projektem společnosti se sídlem ve španělském Bilbau (Baskicko), bude zásobovat přibližně 335 000 domácností a zabrání emisím CO2 ve výši 150 000 tun ročně.

Investice na tento projekt poskytne společnosti Iberdrola Evropská investiční banka (EIB) v rámci programu urychlení energetické transformace Španělska prostřednictvím rozvoje nových kapacit obnovitelných zdrojů.

Iberdrola postavila fotovoltaickou elektrárnu Francisco Pizarro, která se nachází mezi obcemi Torrecillas de la Tiesta a Aldeacentenera v regionu Extremadura, na základě dlouhodobých smluv o výkupu elektřiny s výrobcem mléčných výrobků Danone, farmaceutickým konglomerátem Bayer a nápojovým gigantem PepsiCo.

“Tyto smlouvy zajišťují stabilitu investic a staly se optimálním nástrojem pro řízení dodávek elektřiny velkým zákazníkům, kteří se zavázali urychlit energetickou transformaci s cílem snížit závislost na fosilních palivech a kteří se věnují čisté a udržitelné spotřebě,” uvedla ve svém tiskovém prohlášení společnost Iberdrola.

Společnost Iberdrola již provozuje 19,3 GW obnovitelných zdrojů a do roku 2025 vyčlenila 14,3 miliardy eur na výstavbu větrných a solárních elektráren spolu s programem inteligentních sítí. Region Extremadura má podle developera “hrát klíčovou roli” v jeho portfoliové strategii ve Španělsku, přičemž Iberdrola očekává, že v příštích třech letech bude v tomto regionu instalováno 2,8 GW obnovitelných zdrojů, a to díky investicím ve výši více než 1,7 miliardy eur.

Společnost Iberdrola uvedla, že Francisco Pizarro je “příkladem nových projektů v oblasti obnovitelných zdrojů, které respektují životní prostředí”, a citovala řadu opatření přijatých na ochranu původních druhů zvířat žijících v okolí fotovoltaické elektrárny, včetně programu, který “umožňuje využívat půdu jako pastvinu pro chov ovcí”.

Milan Matějíček
zdroj: ReNewsBiz

Napsat komentář